Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Az EB a Microsoft és a hardvergyártók megállapodásait is vizsgálja

Barna József, 2003. október 30. 16:52
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Európai Bizottság több számítógépgyártó vállalattól kért információkat a Microsofttal kötött licencmegállapodásaik részleteiről, jelentette ma a Reuters . A licencfeltételekkel kapcsolatos adatokra a szoftvervállalat ellen folytatott vizsgálat során lehet szükség.

hirdetés
Az Európai Bizottság több számítógépgyártó vállalattól kért információkat a Microsofttal kötött licencmegállapodásaik részleteiről, jelentette ma a Reuters. A licencfeltételekkel kapcsolatos adatokra a szoftvervállalat ellen folytatott vizsgálat során lehet szükség.

Az EB ma sajtóközleményben erősítette meg a hardvergyártók megkeresésének hírét, melyről korábban a Financial Times számolt be. Már az egyesült államokbeli trösztellenes vizsgálat idején felmerült a gyanú, hogy egyes OEM-ek egyenlőbbek másoknál, és indokolatlanul kedvező feltételekkel juthatnak hozzá a Microsoft szoftvereihez. Az EB ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az információgyűjtés ténye nem jelenti egyben azt is, hogy bármiféle törvényszegést is elkövetett volna a Microsoft.

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt indított vizsgálatot a Microsoft ellen. A redmondi vállalat riválisainak számító szoftver- és PC-gyártók az európai hatósághoz benyújtott beadványukban azt állították, hogy a cég a Windows 2000 operációs rendszer megjelentetésével nyilvánvalóan megszegte az EU azon versenyszabályzatát, mely minden cég számára megtiltja, hogy domináns pozíciójával jogtalanul visszaélhessen. Márpedig -- állították a panaszosok -- a Microsoft tudatosan úgy írta meg a Windows 2000 kódját, hogy az elsősorban a Microsoft szerverszoftvereivel működjön együtt, és így próbálta meg vállalati ügyfeleit saját termékeinek megvásárlására rábírni.

Később a versenyügyi bizottság újabb vádpontot hozott nyilvánosságra. Eszerint a Microsoft azáltal, hogy integrálja operációs rendszereibe a Media Player szoftvert, jogtalan előnyre kíván szert tenni az egyre szaporodó online audio- és videoszolgáltatások lejátszására alkalmas szoftverek piacán. Az európai hatóság elméletben jelentős összegű jóvátétel megfizetésére is kötelezheti a Microsoftot. A bírság összege a Microsoft éves forgalmának maximum 10%-a lehet, de nem több, mint 2,5 milliárd dollár.

Korábban a redmondi vállalat abban bízott, hogy az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás irányelveinek mentén Európában is le tudja csitítani az indulatokat, azonban Mario Monti versenyügyi biztos augusztusban komoly szankciókat helyezett kilátásba. Monti felszólította a céget arra, hogy hozza nyilvánosságra a megfelelő szoftverinterfészek specifikációit, hogy a Microsoft konkurensei is egyenlő eséllyel versenyezhessenek az alkalmazások piacán. Amint elmondta, a Microsoftnak két lehetősége van: vagy a Media Player nélkül kell szállítani a Windowst, vagy pedig a rivális médialejátszó szoftvereket is be kell építeni az operációs rendszerbe.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.