Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 29. 14:16

Részletek a Sony és a Samsung LCD-gyártó vegyesvállalatáról

A Samsung és a Sony együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá egy hetedik generációs laposkijelzőket gyártó vegyesvállalat alapításáról.

A Samsung és a Sony együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá egy hetedik generációs laposkijelzőket gyártó vegyesvállalat alapításáról.

Az előzetes megállapodás szerint az egyelőre ismeretlen nevű vegyesvállalat 2004 első negyedévében alakul meg és Dél-Koreában építi fel első gyártóüzemét, amely 2005 nyarán már teljes kapacitással üzemel. A 2 milliárd dolláros beruházással épülő gyárban havonta több tízezer, 1870x2200 milliméteres méretű kijelző-üveg készül.

A Samsung és a Sony elsősorban a rendkívül gyorsan növekedő LCD-TV piac igényeinek kielégítését tűzte ki célul. Iparági becslések szerint 2005-ben világszerte 14 millió ilyen készülék talál majd gazdára. A Samsung jelenleg is a legnagyobb LCD-gyártók közé tartozik, az átszervezésen áteső Sony azonban úgy tudja növelni piaci jelenlétét, hogy közben nem ruház be jelentősebb összeget -- mutatnak rá elemzők.

A Sony domináns pozíciót vívott ki magának a katódsugárcsöves televíziók piacán, ám viszonylag lomhán reagált az LCD TV-k növekvő népszerűségére. Minthogy a vállalat maga nem gyárt TFT LCD-paneleket, jelenleg a Samsungtól és az LG Philips LCD-től vásárolja ezeket. A dél-koreai gyártóval együtt alapítandó vegyesvállalat biztosítaná a Sony számára az alkatrészek folyamatos ellátását, míg a Samsung egy jelentékeny megrendelőt tudhatna maga mellett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról