:

Szerző: Barna József

2003. október 28. 17:23

Az Intel nem látja értelmét az Apple megtérítésének

Craig Barrett
Craig Barrett
Craig Barrett, az Intel elnök-vezérigazgatója a ZDNetnek adott interjújában beszélt vállalatának az Apple-höz fűződő viszonyáról. A processzorgyártó óriás első embere úgy véli: egyre kevesebb értelme van a Mac-gyártót meggyőzni az Intel-processzorok használatának ésszerűségéről.

Barrett említést tett vállalata Vanderpool projektjéről, amely egy olyan mikroprocesszor kifejlesztését irányozza elő, amelyik hardveresen támogatja egyidejűleg akár három operációs rendszer futtatását is. Mint ezzel kapcsolatban elmondta: "Ha, tegyük fel, lehetőségünk van két operációs rendszer egyidejű használatára, nem kell minden feladatot egyetlen operációs rendszerrel végezni. Így futhatna Mac OS és Longhorn ugyanazon a számítógépen, és például a Longhornt üzleti feladatok elvégzésére, míg a Mac OS-t a személyes teendőkhöz használhatnánk. No persze először Steve Jobsot [az Apple elnök-vezérigazgatóját] kellene meggyőzni arról, hogy ez jó ötlet."

Majd arra a kérdésre, hogy vajon az Intel-processzorok pártjára lesz-e állítható valaha is az Apple, ezt válaszolta: "Továbbra is próbálkozunk, de be kell vallani: évről-évre egyre kevesebb az értelme." Barrett úgy látja, hogy ma, amikor az Apple-nek 2 százalék körüli a részesedése az asztali számítógépek piacán, ez a lehetőség egyre kevésbé vonzó. "A forgalmunk negyedévről-negyedévre hullámozhat 2 százalékkal, így több Apple-nyit növekedhetünk vagy csökkenhetünk."

Az Intel-vezér szerint az Apple üzleti modellje aligha életképes hosszú távon. Barrett úgy látja, hogy az Apple (akárcsak a Sun) egy rendkívül innovatív szoftvervállalat, amely mégis semmivel sem kompatibilis hardverek eladásából származó bevételekre támaszkodik. "Steve [Jobs] egyre nagyobb hangsúlyt fektet az Intel-felhasználók megnyerésére. Megkérdezhetnénk: vajon miért nem fogja az operációs rendszerét és száll ringbe vele a piac fennmaradó 98 százalékában." Mint hozzátette, a Mac OS X (Darwin) jól fut Intel-processzorokon is, de a rendszer fejlesztése kizárólag az Apple-ön múlik.

John Sculley, az Apple egykori elnök-vezérigazgatója éppen nemrégiben beszélt arról, hogy vállalata legnagyobb tévedése az volt, hogy nem tért át az Intel-mikroprocesszorok használatára. A volt Apple-vezető szerint a cég amiatt nem tudott sosem versenyre kelni a Dellhez hasonló számítógépgyártó óriásokkal, mert kitartott a Motorola architektúrája mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.