:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 24. 12:23

Jelentősen emelkedett a Gateway vesztesége

Theodore Waitt
Ted Waitt
A vártnál magasabb forgalomról és a vártnál magasabb veszteségről számolt be a Gateway tegnap, amikor közzétette harmadik negyedéves eredményeit.

A szeptember 30-án véget ért negyedévben a Gateway 883 millió dollár bevétel mellett 139 millió dollár, azaz részvényenként 43 cent nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Egy évvel korábban a vállalat 1,1 milliárd dollár bevételt és 50 millió dollár, azaz részvényenként 15 cent veszteséget ért el.

A First Call által megkérdezett elemzők 874 millió dolláros forgalomra és részvényenként 19 cent veszteségre számítottak. A Gateway vesztesége az átszervezési költségek nélkül részvényenként 20 centre rúgott. Roderick M. Sherwood pénzügyi igazgaztó szerint ennek oka, hogy a memóriák és lapos kijelzők ára magasabb volt a vártnál.

A jelentősen átalakuló, a számítógépek helyett a szórakoztató-elektronikai készülékeket előtérbe helyező vállalat a negyedév során 558 ezer PC-t értékesített, ez 24 százalékkal alacsonyabb a tavalyi év azonos időszakánál. Ugyanezen időszakban a globális PC-piac 14 százalékkal nőtt -- állítja az IDC piackutató vállalat.

A PC-eladások visszaesését ellensúlyozandó a Gateway a harmadik negyedév során összesen 58 szórakoztató-elektronikai készülékkel jelentkezett, többek között piacra dobta első digitális kameráit és növelte részesedését a plazmatévék és LCD-tévék piacán. A szórakoztató-elektronikai termékek forgalma 43 százalékkal 271 millió dollárra emelkedett.

"Minden célkitűzésünket elértük vagy túlteljesítettük és ez nem kis dolog, ha figyelembe vesszük, hogy a vállalat eközben milyen változásokon ment keresztül" -- mondta Ted Waitt, a Gateway elnök-vezérigazgatója. "Egy egész más Gateway vagyunk, egy sokkal erősebb Gateway."

A negyedik negyedévre a Gateway 925-975 millió dolláros bevételt vár és arra számít, hogy az ünnepi szezonban az olcsó PC-kről a drágább szórakoztató-elektronikai berendezések felé mozdul a kereslet. Az átszervezési költségek nélküli veszteség a negyedévben 9-15 cent között várható, az elemzők 9 centes veszteséget prognosztizálnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.