:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 22. 14:00

Három és fél év után ismét nyereséges a Lucent Technologies

Több mint három év után ismét nyereséges negyedévet zárt a Lucent Technologies, azonban a vállalat forgalma tovább csökkent, ugyanis a telekommunikációs berendezések iránti kereslet továbbra is gyenge.

Több mint három év után ismét nyereséges negyedévet zárt a Lucent Technologies, azonban a vállalat forgalma tovább csökkent, ugyanis a telekommunikációs berendezések iránti kereslet továbbra is gyenge.

A Lucent a szeptember 30-án véget ért pénzügyi negyedévben 2,03 milliárd dolláros bevételt és 99 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent nettó profitot ért el. Az üzemi eredmény 9 millió dollár volt. Elemzők arra számítottak, hogy a Lucent a negyedik negyedévben 2,15 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 4 cent veszteséget ér el. A tavalyi év azonos időszakában a vállalat 2,28 milliárd dolláros forgalomról és 2,81 milliárd dollár, azaz részvényenként 84 cent nettó veszteségről számolt be.

A teljes pénzügyi évben a Lucent 8,5 milliárd dollár bevételt és 770 millió dollár, azaz részvényenként 29 cent nettó veszteséget ért el. A tavalyi pénzügyi évben a vállalat 12,3 milliárd dolláros forgalomról és 11,8 milliárd dollár, részvényenként 3,49 dollár veszteségről számolt be.

"Nagyszerű érzés végre nyereséges negyedévről és pozitív cash-flow-ról beszámolni" -- mondta Patricia Russo elnök-vezérigazgató, aki bejelentette, hogy a vállalatnál megkezdett nagyszabású átszervezések gyakorlatilag véget értek. A cég arra számít, hogy ezek révén évi 5,6 milliárd dollárt takaríthat meg. Russo közölte, hogy a Lucent felkészült a szolgáltatási és kormányzati piacokon való megjelenésre.

A telekommunikációs szolgáltatók költési hajlandósága már évek óta rendkívül alacsony, ezért a Lucent csak rendkívül komoly megszorítások, átszervezések és elbocsátások után tudott nyereséget negyedévet zárni. 2001 januárjában a cégnek még 106 ezer dolgozója volt, mára ez 35 ezerre csökkent.

A vállalat júliuban tette közzé harmadik negyedéves eredényeit és egyben közölte, hogy legkorábban a 2005-ös pénzügyi évben lehet nyereséges. A Lucent képviselői úgy nyilatkoztak, hogy a távközlési piacon semmi jel nem utal a várható fellendülésre. A vállalat nem tett közzé részletes előrejelzést a jelenleg is tartó első negyedévre, a cégvezetők szűkszavúan csak annyit nyilatkoztak, hogy a most kezdődött pénzügyi évben a forgalom némileg magasabb lesz az előzőnél.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.