:

Szerző: Barna József

2003. október 22. 09:42

Amazon.com: nyereség az ünnepi szezon előtt

[WSJ] Az Amazon.com tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb internetes boltját üzemeltető vállalat először ért el nyereséget a karácsonyi szezont magában foglaló negyedik negyedéven kívüli időszakban.

[WSJ] Az Amazon.com tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb internetes boltját üzemeltető vállalat először ért el nyereséget a karácsonyi szezont magában foglaló negyedik negyedéven kívüli időszakban.

Az Amazon.com a harmadik pénzügyi negyedév során 1,13 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 33 százalékos növekedés a tavalyi év megfelelő időszakában elért 851,3 millió dolláros forgalomhoz képest. A növekedéshez 29 millió dollárral járult hozzá a valutaárfolyamok ingadozása, e tételt leszámítva a forgalom emelkedése 30 százalékos lett volna. A vállalat nyeresége 15,6 millió dollárra, részvényenként 4 centre rúgott, míg egy évvel korábban 35,1 millió dolláros, részvényenként 9 centes veszteséget ért el a cég.

Az egyszeri tételeket nem számolva az Amazon.com nyeresége 48 millió dollár, részvényenként 11 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 10 centes profitot jeleztek előre. A mostani eredmény mérföldkőnek számít az Amazon.com történetében, hiszen korábban számos elemző szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a vállalat képes profitot elérni a negyedik negyedéven kívül eső időszakban is. A cég története során most harmadik alkalommal számolt be nyereséges negyedévről.

Tom Szkutak, a vállalat pénzügyi vezérigazgatója elmondta, hogy a két éve elindított kezdeményezések (árcsökkentések és ingyenes házhozszállítás) továbbra is jól működnek, és az elmúlt három hónap során hozzájárultak az iskolakezdést kísérő forgalomnövekedéshez. Szkutak meglátása szerint az internetes kereskedelem gyorsabban növekszik, mint a hagyományos kiskereskedelem, az Amazon.com pedig ezt a hullámot igyekszik meglovagolni.

A hagyományosan erős negyedik negyedévre 1,76 és 1,91 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég. A jövő évre pedig 5,75 és 6,25 milliárd dolláros árbevételt jelez előre, ami mindössze 16 százalékos éves növekedésnek felelne meg. Ez körülbelül a fele az idei éves növekedési ütemnek.

Az Amazon.com tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,40 százalékkal 59,35 dollárra csökkent, majd a tőzsdezárás után tovább esett, 58,10 dollárra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.