Szerző: mz

2000. május 20. 21:03

Ki mer befektetni Kelet-Európában?

A kelet-európai országok a lehetőségeket és lehetséges nehézségeket tekintve vegyes képet mutatnak a nyugat-európai disztribútorok számára, akik terjeszkedni szeretnének kelet felé - hangzott el a héten a Europartners Distribution 2000 fórumon.
Amint említették, Magyarország és Lengyelország biztonságos terepet jelent, de a Csehországban és Oroszországban szereplő kormányok és az országok gazdaságának instabilitása miatt ezek az országok a nagy kockázati kategóriába tartoznak.
Hazánk és Lengyelország az Európai Unió bővítésére várakozók első sorában ácsorog, ez vonzóan hat a befektetőkre. Lengyelország Kelet-Európa leggyorsabban növekedő elektronikai piaca, az infláció viszonylag alacsony az országban, ahol a vilgáméretekben működő cégek jelentős része már jelen van.
Magyarországon is erősek a hazai disztribútorok, illetve nagyobb cégek is megvetették már lábukat. Ugyan hazánk "gyenge kormányzati politikától szenvedett" a múltban, az ország ismeri problémáit és foglalkozik velük - vélik a németek.
Oroszország a maga 500 százalékos inflációjával, 70 éves centralizált kommunista kormánnyal és berendezkedéssel a háta mögött, magas adóival meglehetősen nehéz terepnek számít - hangzott el; a kijelentést egy szentpétervári üzletember azonnal cáfolta is, szerinte az inflációt 3 százalékra szorították le az első negyedévre Oroszországban, illetve Putyin megválasztásával a politikai-gazdasági helyzet is stabilizálódhat.
Amennyire én tudom, Magyarországon a jelentősebb nagykereskedések külföldi, talán nagyrészt távol-keleti cégek leányvállalatai, vállakozásai - tehát hazánk már 5-6 évvel ezelőtt is ígéretes területnek találtatott, ha nem is nyugaton, de keleten mindenképp.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról