:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 21. 10:58

Csökkenő bevételről, növekedő veszteségről számolt be az SGI

Bob Bishop
Bob Bishop
A Silicon Graphics hétfőn csökkenő negyedéves bevételről és növekedő veszteségről számolt be.

A kaliforniai számítógépgyártó a szeptemberben véget ért első pénzügyi negyedévében 218 millió dolláros bevétel mellett 47,9 millió dollár, azaz részvényenként cent nettó veszteséget ért el. Egy évvel korábban az SGI 241,7 millió dolláros forgalomról és 41,1 millió dollár, azaz részvényenként 21 cent veszteségről számolt be. Az egyszeri kiadásokat leszámítva az SGI üzemi vesztesége 19,4 millió dollár volt, ami alacsonyabb a megelőző negyedévben elért 21,9 millió dollárnál.

Jeffrey Zellmer pénzügyi igazgató közölte, hogy a UNIX munkaállomások eladásainak csökkenése nem csak az SGI-t érinti, hanem az egész iparágat, az ügyfelek ugyanis az olcsóbb, Intel-alapú, Windowst futtató megoldások felé fordulnak. "A munkaállomások eladásainak csökkenése meghaladta a szerver-eladások növekedését" -- mondta Zellmer, aki hozzátette, hogy az SGI szerver-értékesítésből származó forgalma a tavalyi év azonos időszakához képest 10 százalékkal növekedett.

A pénzügyi igazgató kiemelte, hogy az első negyedév során számos jelentős vevő, többek között a Boeing, a Honda Motor és a Motorola vásárolt Intel Itanium 2 processzorra épülő Altix szervereket. Az SGI arról is beszámolt, hogy a NASA Ames kutatóközpontjában egy 256 processzoros Altix szerver került telepítésre, amelyet nemsokára 512 processzorosra bővítenek. A számítógépben Intel Itanium 2 processzorok dolgoznak.

Bob Bishop elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a Silicon Graphics az első negyedévben mind forgalom, mind bruttó haszonrés, mind pedig készpénzforgalom tekintetében felülmúlta saját várakozásait. A vállalat a hónap elején emelete meg forgalmi előrejelzését 200-210 millió dollárról 215-220 millió dollárra. A jelenleg is tartó második negyedévre Zellmer 220-240 millió dolláros forgalma és 0-10 millió dolláros üzemi veszteséget vár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 13:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.