Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 17. 10:46

Már Windowst futtató PC-kről is elérhető az Apple iTunes zeneszolgáltatás

Steve Jobs
Steve Jobs
Az Apple egy San Franciscóban tartott rendezvényen bemutatta az iTunes szoftver Windows operációs rendszeren futó változatát, amelyen keresztül a PC-tulajdonosok is elérhetik az iTunes Music Store internetes zeneszolgáltatást.

Steve Jobs, az Apple Computer elnök-vezérigazgatója "a pokol megfagyott" szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját utalva arra, hogy vállalata néhány kivételtől eltekintve eddig távol maradt a Windowst futtató PC-k piacától. Az esemény kaliberét mutatja, hogy személyesen jelen volt és énekelt Sarah McLachlan, videokonferencián keresztül pedig megszólalt Bono, Dr. Dre és Mick Jagger is.

A Microsoft operációs rendszerét futtató gépekre írt iTunes kinézetében és funkcionalitásában is megegyezik a Mac OS-re készített változattal. "Az iTunes szoftvernek és zeneszolgáltatásnak nem a butított változatát adjuk ki" -- mondta Jobs. "Az iTunes windowsos változata talán a legjobb alkalmazás erre az operációs rendszerre."

Az áprilisban elindult iTunes Music Store szolgáltatás Windows operációs rendszert futtató gépekről is ugyanúgy vehető igénybe, mint Apple Mac rendszerekről. A dalok letöltése 99 centbe kerül, előfizetésre nincs szükség. A Windows iTunes szoftver Windows 2000 és XP operációs rendszeren működik és MP3, illeve AAC formátumú zenék megszólaltatására képes. A program nem támogatja a Windows Media Audio állományokat.

Az iTunes Music Store könyvtárban található dalok az Apple saját FairPlay védelmi technológiájával vannak ellátva, ezért a megszólaltatásukhoz iTunes vagy QuickTime szoftver szükséges. A hordozható audiolejátszók közül egyedül az iPod képes a letöltött dalok lejátszására.

Az Apple a szoftver mellett új kiegészítőket mutatott be iPod audiolejátszójához. Ezek között található egy mikrofon, amelynek segítségével a vásárlók diktafonként használhatják készüléküket, illetve egy kártyaolvasó. Utóbbit az Apple szerint elsősorban digitális fényképezőgéppel rendelkező felhasználók fogják vásárolni, hiszen a kamerával készített fotók könnyen áttölthetők az iPodba. A perifériákat a Belkin gyártja.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról