Szerző: Barna József

2003. október 17. 09:46

Jelentősen csökkent az AMD vesztesége

Hector Ruiz
Hector Ruiz
[CNET, WSJ] Az Advanced Micro Devices (AMD) tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A több mint két éve veszteséges félvezetőgyártó jelentős mértékben növelte forgalmát és csökkentette veszteségét, és igen közel került a nyereségküszöb eléréséhez.

A szeptember 28-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az AMD 953,8 millió dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 508,2 millió dolláros forgalmával. A vállalat vesztesége 31 millió dollárra, részvényenként 9 centre csökkent az egy évvel ezelőtti 254,2 millió dolláros, részvényenként 74 centes szintről. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 859 millió dolláros árbevétel mellett részvényenként 36 centes veszteséget jeleztek előre, de a prognózis nem vette figyelembe az AMD nemrégiben életre hívott flash-gyártó vegyesvállalatának, a FASL LLC-nek az eredményeit.

A negyedév során az AMD-mikroprocesszorok és -flash memóriák forgalma egyaránt nőtt, és mindkét termékvonal átlagos eladási árai is emelkedtek. A jelentős mértékben javuló eredmények az iparág általános javulását tükrözik. A vártnál jobb eredményekről számolt be a héten az Intel is, és a vezető elemzőcégek a PC-eladások kimagasló, 14-16 százalékos növekedését jelentették.

Hector Ruiz elnök-vezérigazgató a bejelentés kapcsán elmondta, hogy a költségek szigorú felügyelete mellett sikerült az "új AMD"-nek növelnie processzor- és flashmemória-forgalmát a negyedév során; az eladások minden régióban emelkedtek. A processzorok és lapkakészletek fejlesztéséért felelős Computation Products Group árbevétele éves szinten 91 százalékkal 503 millió dollárra nőtt, és a divízió 19 millió dolláros üzemi nyereséget ért el a negyedév során. A flash üzletág forgalma 424 millió dollárt tett ki. Ez a divízió 49 millió dolláros üzemi veszteségről számolt be.

Ruiz elmondása szerint az elkövetkező két negyedév során számos újabb PC-gyártó épít majd konfigurációkat a nemrégiben bejelentett Athlon 64 processzorokra, melyekből a harmadik negyedévben "több tízezer" darabot forgalmazott a vállalat. Egyedül a Dell nem jelezte a lapkák iránti érdeklődését, tette hozzá keserűen a vállalatvezető. Ruiz elmondta továbbá, hogy a 90 nanométeres gyártástechnológia bevezetése a jövő év derekán várható, ezt követően, tehát 2004 második félévében jelennek majd meg a vékony és könnyű noteszgépekbe szánt mobil Athlon 64 lapkák.

A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozóan az AMD konkrét előrejelzést nem tett közzé. A vállalat várakozásai szerint a szezonális trendeknek megfelelően mind a mikroprocesszorok, mind pedig a flash memóriák forgalma nő a negyedév során.

Az AMD tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 2,20 százalékkal 13,96 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után -- éves csúcsot döntve -- tovább nőtt, 15,20 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról