Szerző: Barna József

2003. október 16. 09:03

Transmeta: csökkenő forgalom, növekvő veszteség

A Transmeta tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A Crusoe márkanevű energiatakarékos processzorairól ismert Santa Clara-i vállalat forgalma csökkent, vesztesége pedig növekedett az időszakban.

A Transmeta tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A Crusoe márkanevű energiatakarékos processzorairól ismert Santa Clara-i vállalat forgalma csökkent, vesztesége pedig növekedett az időszakban.

A szeptember 26-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévben a Transmeta nettó árbevétele 2,7 millió dollárra rúgott, míg a tavalyi év bázisidőszakában 6,4 millió dollár, az elmúlt negyedévben pedig 5,1 millió dollár volt. Az általános számviteli elvek szerint számított veszteség 23,7 millió dollárt, részvényenként 17 centet tett ki, szemben a tavalyi év megfelelő időszakának 21,8 millió dolláros, részvényenként 16 centes és az elmúlt negyedév 22 millió dolláros, részvényenként 16 centes veszteségével. Az egyszeri költségeket nem számolva a pro forma veszteség 18,7 millió dollár, részvényenként 13 cent volt, ami megfelel a Thomson First Call által megkérdezett elemzők prognózisának.

Matthew Perry, a Transmeta elnök-vezérigazgatója nem annyira az elmúlt három hónap eredményeiről, mint inkább a most bejelentett, teljesen új architektúrára épülő Efficeon processzor érdemeiről szólt. Mint kiemelte, az Efficeon a vállalat életében mérföldkőnek számít. A lapka a vállalatvezető reményei szerint nem csupán a vékony és könnyű, hanem a mainstream noteszgépekben, sőt tábla PC-kben, blade szerverekben és vékony asztali számítógépekben is megjelenik majd.

A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre a Transmeta az Efficeon népszerűségének függvényében 0-50 százalékos árbevételnövekedést vár. Az általános számviteli elvek szerint számított veszteség részvényenként 15-17 cent között, míg a pro forma veszteség részvényenként 13-14 cent között alakul majd.

A Transmeta tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra pénzügyi eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 6,67 százalékkal 4,96 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után 23,39 százalékkal 3,80 dollárra zuhant vissza.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról