:

Szerző: Barna József

2003. október 15. 14:56

Pihentek a vírusok szeptemberben

A vírusirtó szoftvereket forgalmazó Trend Micro adatai szerint az elmúlt hónap a számítógépes vírusok szempontjából viszonylagos nyugalomban telt. Ennek részben az a magyarázata, hogy a nyári szünet véget ért, és az elektronikus kórokozók többnyire fiatal írói immár az iskolapadot és nem a billentyűzetet koptatják.

A vírusirtó szoftvereket forgalmazó Trend Micro adatai szerint az elmúlt hónap a számítógépes vírusok szempontjából viszonylagos nyugalomban telt. Ennek részben az a magyarázata, hogy a nyári szünet véget ért, és az elektronikus kórokozók többnyire fiatal írói immár az iskolapadot és nem a billentyűzetet koptatják.

Raimund Genes, a Trend Micro Európai részlegének elnöke szerint 2003 szeptemberének legfontosabb víruseseményei az alábbiak voltak:

  • A szeptemberben felbukkant új vírusok közül az egyik legérdekesebb a SWEN.A, egy szeptember 18-án elindított féreg, mely Microsoft javítócsomagnak álcázta magát. A féreg -- mely a Microsoft arculatelemeit felhasználó e-mailben terjedt -- leállítja a fertőzött számítógépen futó vírusvédelmi és tűzfalszoftvereket.
  • Összességében nézve szeptember viszonylag nyugodt hónap volt a vírusok szempontjából, az Egyesült Királyságban a Trend Micro egyetlen vörös vagy sárga riasztást sem adott ki. A vírusíró közösség ilyen passzivitásának egyik valószínű oka, hogy a tizenéves szkriptírogatók -- akiket gyakran felelőssé tesznek a vírusfertőzésekért -- visszamentek az iskolába.
  • Szeptember 26-án az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma bejelentette, hogy letartóztatott egy fiatalt az augusztusban világszerte elterjedt MSBlast féreg ügyében. Azonban úgy tűnik, hogy a tizenéves fiatalember valójában csak egy átiratot készített.
  • A vírusfigyelés legújabb trendjei azt mutatják, hogy a biztonsági rések egyre nagyobb mértékű kihasználása várható. Ez az új vírusokban megfigyelhető folyamat elsősorban a Microsoftot érinti. A Microsoft mindig is fontos célpont volt, de a Trustworthy Computing kezdeményezés népszerűsítésével és a vírusvédelmi piacra történő belépésének nyári bejelentésével a Microsoft tovább növelte népszerűségét a vírusírók körében, akik még elszántabban szeretnének nehézségeket okozni a redmondi szoftvervállalatnak.

A tíz legelterjedtebb vírus világszerte* (2003. szeptember):

Vírus Fertőzések száma
1.WORM SOBIG.F1 366 564
2. WORM LOVEGATE.G776 890
3.WORM NACHI.A166 076
4.WORM KLEZ.H98 023
5.WORM SWEN.A95 520
6.TROJ DASMIN.B73 851
7.WORM MSBLAST.A50 994
8.WORM SOBIG.F.DAM49 491
9.PE FUNLOVE.409936 582
10.TROJ MULTIBND.1233 893

* Az adatok a Trend Micro Virus Map vírustérképről származnak. A Trend Micro Virus Map a megfertőzött gépek számát mutatja a Trend Micro személyi számítógépekre készült ingyenes HouseCall on-line víruskeresője, valamint a Trend Virus Control System (TVCS) rendszergazdák számára készült központosított felügyeleti megoldása által felismert vírusok alapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.