Szerző: Barna József

2003. október 15. 08:54

Megduplázta nyereségét az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini
[CNET, WSJ] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedéves eredményeit. A félvezetőgyártó óriás árbevétele a mikroprocesszorok iránti erős keresletnek köszönhetően -- az elemzők várakozásait felülmúlva -- 20 százalékkal növekedett.

A szeptember 27-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Intel 7,83 milliárd dolláros árbevételt ért el, míg a forgalom a tavalyi év bázisidőszakában 6,6 milliárd dollár, a második negyedévben pedig 6,8 milliárd dollár volt. A nettó nyereség 1,66 milliárd dollárra, részvényenként 25 centre rúgott, szemben az egy évvel ezelőtti 686 millió dolláros, részvényenként 10 centes profittal. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők részvényenként 23 centes nyereséget jeleztek előre.

Az Intel még augusztus végén emelte meg a harmadik negyedévre vonatkozó előrejelzését a korábbi 6,9-7,5 milliárd dolláros sávról 7,3-7,8 milliárd dollárra. Majd szeptember elején jelezte: a negyedéves árbevétel a prognosztizált sáv felső tartományába esik. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 7,7 milliárd dolláros árbevételt vártak. A jelenlegi, negyedik pénzügyi negyedévre az Intel 8,1 és 8,7 milliárd dollár közötti forgalmat vár. E sáv középértékét figyelembe véve 7 százalékos növekedésre számít a vállalat, ami megfelel a szezonális trendeknek.

Az erős eredmények mögött az Intel Architecture Group kiváló szereplése állt. A divízió, a vállalat közlése szerint, a negyedév során rekordmennyiségű processzort, lapkakészletet és alaplapot értékesített. Amint Paul Otellini, az Intel elnöke elmondta: a kiemelkedő növekedés elsődleges mozgatója az Intel Architecture csoport minden régióra, csatornára és termékvonalra kiterjedő erős szereplése volt. Az időszakban a noteszgépekbe szánt processzorok forgalma éves szinten 30 százalékkal emelkedett, tette hozzá a vállalatvezető.

A kommunikációs termékeket forgalmazó üzletágak azonban továbbra is gyengélkednek, mind a Wireless Communications and Computing csoport, mind pedig az Intel Communications csoport veszteséget ért el a negyedév során, és így immár sorozatban harmadik negyedéve volt veszteséges.

A 90 nanométeres technológiával kapcsolatos elemzői aggodalmakra reagálva Otellini elmondta: az e csíkszélességgel gyártott Prescott magos Pentium 4 és Dothan kódnevű mobil processzorok forgalmazása a terveknek megfelelően megkezdődik a negyedik negyedév során. Ugyanakkor elismerte, hogy változtatásokat hajtottak végre a Prescott tervein annak érdekében, hogy növelni tudják a lapka sebességét.

Otellini nem árulta el, hogy a módosítás késlelteti-e a Prescott processzorok kiskereskedelmi megjelenését. Szigorúan véve a vállalat még akkor is az ütemtervnek megfelelően kezdi meg a lapkák szállítását, ha azok december 31-én kerülnek kiszállításra a PC-gyártók felé. Elemzők szerint azonban a Prescott leghamarabb jövő januárban vagy februárban kerülhet a boltok polcaira.

Az Intel tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,91 százalékkal 31,08 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után tovább nőtt, 31,98 dollárra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról