Szerző: roberto

2003. október 14. 23:54

Megjelent a Mandrake Linux 9.2: nyilvános elérés a hónap végétől

A francia MandrakeSoft ma jelentette be FiveStar kódnevű operációs

[HWSW] A francia MandrakeSoft ma jelentette be FiveStar kódnevű operációs rendszerét, azaz a Mandrake Linux 9.2-es kidását; a vállalat ezzel ünnepli a disztribúció ötödik születésnapját. A termékből három kereskedelmi forgalomban kapható változat is készül. A Mandrake Linux 9.2 Discovery nevű kiadása váltja fel a korábbi Standard változatot, ezt a csomagot a közlemény szerint még a számítástechnikában járatlanok is képesek lesznek használni, a 39 eurós (10 000 forint) termék két CD-t, harminc napos telepítési támogatást és egy hónap MandrakeClub-előfizetést tartalmaz. A 69 eurós (18 000 forint) PowerPack Edition 7 db CD-t, felhasználói kézikönyvet, hatvan nap telepítési támogatást és szintén egy hónap klubtagságot tartalmaz, míg a 199 eurót (50 000 forint) kóstáló, üzleti felhasználásra szánt ProSuite Edition dobozában 9 db CD, egy DVD, teljes dokumentáció és még több külső gyártótól származó program található, háromhavi klubtagsággal.

A Mandrake Linux 9.2 a 2.4.22-es Linux kernelre és a GNU C könyvtár 2.3.2-es verziójára épül, de fel van készítve a még bétatesztelés alatt álló 2.6-os kernel használatára is. Az XFree86 4.3-as verziójára épülő grafikus alaprendszeren kívül a disztribúció a KDE 3.1.3-as, GNOME 2.4.0-s munkakörnyezeteket tartalmazza, természetesen az olyan nélkülözhetetlen alkalmazásokkal együtt, mint az OpenOffice.org 1.1 irodai csomag, a Mozilla 1.4 böngészőprogram-csomag, a The GIMP 1.2.5 képszerkesztő program vagy az XMMS 1.2.7 audiolejátszó. Az olyan technológiák mellett, mint az NTFS partíciók átméretezése, az ACPI energiagazdálkodás, a korábbi verziókban bemutatkozott Zeroconf automatikus hálózatieszköz-detektálás és beállítás, számos vezeték nélküli hálózati eszköz kezelése, a rendszer a közlemény szerint még több nyomtató, szkenner és multifunkciós eszköz automatikus beállítására képes.

Amint azt a cég korábban már bejelentette, a 9.2 negyedik változatához, a szabadon letölthető Download Editionhöz néhány hétig csak a Mandrake felhasználói klub tagjai férhetnek hozzá. A cég tavaly több ízben is buzdította felhasználóit a Mandrake Clubhoz való csatlakozásra, a disztribúció kedvelői ezzel kifejezhetik a cég szoftverpolitikájával való egyetértésüket. A klubtagság már havi öt dollárnak megfelelő összegért elérhető, de lehet valaki akár Platinum fokozatú klubtag is, ez havi 100 dolláros kiadással jár. A tagok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a Mandrake fejlesztőivel, befolyásolhatják a disztribúció alakulását, és kedvezményeket kapnak a Mandrake termékeiből.

Hasonló marketingfogással élt a Red Hat tavasszal, amikor kiadta a Red Hat Linux 9-es változatát. Mivel a cég minél több, biztos bevételt hozó előfizetőt kívánt toborozni a Red Hat Network szolgáltatásaihoz (időzíthető szoftverfrissítések, biztonsági hibák dokumentálása, javítócsomagok, privilegizált ISO letöltési lehetőség, csoportos szervermenedzsment), úgy döntöttek, hogy az új verzióhoz a Red Hat Network (RHN) előfizetői másoknál egy teljes héttel korábban juthatnak hozzá. A Mandrake Linux 9.2 letölthető változata várhatóan két hét múlva, október legvégén lesz mindenki számára elérhető a dobozos termékek kereskedelmi forgalomban való megjelenésével egyidejűleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról