Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 14. 10:57

Az Oracle nem venné meg a Sunt

Jeff Henley
Jeff Henley
Az Oracle részvényeseinek éves találkozóján Larry Ellison elnök-vezérigazgató, valamint a vállalat más magas rangú vezetői hangsúlyozták, hogy a cég nem fog irreálisan magas árat fizetni a PeopleSoftért. Ellison emellett kijelenette, hogy az Oracle-nek nem áll szándékában a Sun Microsystems megvásárlása.

Az utóbbi hónapok során többször is felreppentek olyan pletykák, amelyek szerint a Sunt felvásárolná egy másik iparági szereplő. A legutóbb akkor kaptak szárnyra ilyen hírek, amikor a vállalat közölte, hogy harmadik negyedévét jelentős veszteséggel zárja és elbocsátja mintegy ezer alkalmazottját. Larry Ellison szerint "rossz ötlet" a Sun megvásárlása.

"Szerintem az Oracle-nek ki kellene maradnia a hardver-üzletből, véleményem szerint nem fogunk hardvercégeket felvásárolni" -- mondta Ellison a részvényesek találkozóján, hozzátéve, hogy "azért gondoltak rá". Elemzők úgy vélik, hogy az Oracle-nek elsősorban a köztesszoftver (middleware) piacon kellene erősítenie, például stratégiai szövetségre kellene lépni a BEA-val.

A PeopleSoftra tett ellenséges felvásárlási ajánlat kapcsán Jeff Henley pénzügyi igazgató elmondta, hogy az Oracle semmilyen körülmények között nem fog irreálisan sokat fizetni a vállalatért. A cég jelenleg részvényenként 19,50 dollárt, azaz összesen 7,25 milliárd dollárt kínál a PeopleSoftért, amelynek a papírjai a tőzsdén tegnap 20,70 dollárért cseréltek gazdát.

Henley szerint olyan árat kell fizetni a PeopleSoftnak, ami egyaránt vonzó a PeopleSoft-részvényesek számára, ugyanakkor az Oracle és az Oracle-részvényesek számára is elfogadható. A pénzügyi igazgató hangsúlyozta, hogy az Oracle elkötelezett a PeopleSoft megvásárlása mellett, azonban úgy vélekedett, hogy egy sikeres tranzakció csupán "hab lenne a tortán".

Ellison közölte, hogy a PeopleSoft felvásárlásának sikerétől függetlenül az Oracle a közeljövőben további ajánlatokat tesz más cégekre, azonban részleteket nem árult el. Az elnök-vezérigazgató elismerte, hogy a múltban az Oracle ritkán vásárolt fel más vállalatokat, azonban a változó gazdasági és piaci körülmények miatt most más stratégiát kell választani a sikerekhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról