:

Szerző: mz

2000. május 19. 22:18

Magyar e-piac

A MATÁV vezetésével létrehozott konzorcium képviselői ma bejelentették az első magyarországi vállalatközi elektronikus piac (business-to-business electronic marketplace) létrehozását. Az ország legnagyobb bankja, az OTP Bank Rt. mellett a konzorciumban részt vesz két vezető nemzetközi cégcsoport, az Andersen Consulting és a Compaq Computer Corp. hazai leányvállalata is, vállalva a piac működtetéséhez szükséges pénzügyi, üzleti és informatikai szolgáltatások nyújtását. Az alapítók több milliárd forintos beruházással hozzák létre az új elektronikus piacot, amelynek működéséből már az idén profitálhatnak a magyar gazdaság szereplői.
Az elektronikus piacok az internet-alapú (IP) technológiának köszönhetően gyors és költséghatékony lehetőséget biztosítanak a vállalatoknak bármely áru beszerzésére a kívánt időpontban és a legkedvezőbb áron. Ezzel akár 10% feletti mértékben is csökkenthetők a vállalatok beszerzési árai. A világ vezető vállalatai a jövőben elektronikus piacokon keresztül fognak üzletet kötni beszállítóikkal és vevőikkel. A magyar vállalatok a legkorszerűbb nemzetközi trendhez igazodva tovább csökkenthetik költségeiket, s ezáltal javíthatják versenyképességüket.
Az alapítók várakozásai szerint az elektronikus piac a hazai internetes kereskedelem (e-business) fejlődésének mérföldköve lesz, és rövid idő alatt megtöbbszörözheti az elektronikus kereskedelmi forgalmat. A tervek szerint néhány hónap alatt több száz vállalat kapcsolódhat be a kereskedésbe. Ez a piac kinyitja a magyar gazdaságot a külföldi elektronikus piacok felé, azokon keresztül is elérhetővé téve a magyar cégek termékeit. Az új elektronikus piac minden hazai vállalkozás számára nyitott: sem iparágak, sem termékek szerint nem korlátozza tevékenységét.
Az elektronikus piac kezdetben a következő szolgáltatások indítását tervezi: beszállítók bekapcsolása, katalógusmenedzsment (termékkatalógusok felépítése és karbantartása), tranzakció-közvetítés, tranzakció-követés, fizetés, értéknövelt szolgáltatások (házhozszállítás, lízing stb.) tendereztetés, globális kapcsolat, beszerzési alkalmazás (szoftver), valamint internetes portál-infrastruktúra nyújtása. A szolgáltatások köre a későbbiekben folyamatosan bővül.
A magyar országos elektronikus piac létrehozói az összes közép- és kelet-európai ország mellett például Ausztriát is megelőzik kezdeményezésükkel. A konzorcium alapítói az amerikai Commerce One cég technológiáját alkalmazzák a piac működtetéséhez, amely a világ számos országában, köztük az Egyesült Államokban már bevált. A Commerce One a világ egyik vezető szoftvergyártója a vállalatközi (business-to-business) elektronikus piaci megoldások területén.
A konzorciumba az alapítók még be kívánnak vonni egy vezető logisztikai szolgáltatót. Az elektronikus piac elnevezését és web-címét a közeljövőben jelentik be, ezzel egyidejűleg az interneten elérhetővé válnak a piac ajánlatai a vállalatok részére.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.