Szerző: Vörös Péter

2003. október 8. 17:33

Az IBM és az EMC kiszélesíti együttműködését

Az IBM és az EMC bejelentette, hogy megállapodást kötöttek, amelynek legfőbb célja az, hogy kibővítsék tárolórendszereik, szervereik és szoftvereik kölcsönös együttműködési képességeit és kompatibilitását. A két vállalat bízik abban, hogy erőfeszítéseik eredményeképpen a heterogén tárolási környezetekben az EMC és az IBM termékei egyaránt könnyebben telepíthetőkké válnak majd.

Az IBM és az EMC bejelentette, hogy megállapodást kötöttek, amelynek legfőbb célja az, hogy kibővítsék tárolórendszereik, szervereik és szoftvereik kölcsönös együttműködési képességeit és kompatibilitását. A két vállalat bízik abban, hogy erőfeszítéseik eredményeképpen a heterogén tárolási környezetekben az EMC és az IBM termékei egyaránt könnyebben telepíthetőkké válnak majd.

A két vállalatóriás megállapodott a lemezes tárolóeszközökhöz használható programozási felületek -- köztük a Storage Management Initiative Specification (SMI-S, "tárolóeszköz-felügyeleti kezdeményezés specifikációja") előírásainak megfelelően kialakított felületek -- kicserélésének kereteiről. A cél a két cég termékei közötti kölcsönös együttműködés fokozása.

Az IBM és az EMC a jelenlegi támogatási megállapodás kereteinek kibővítéséről is megegyezett. A bővítés többféle szerver, tárolóeszköz és szoftvertermék támogatását jelenti, valamint a közös telepítések során felmerülő problémák gyorsabb megoldását és magasabb szintre emelését foglalja magában.

Az IBM az EMC rendelkezésére bocsátja TotalStorage vállalati tárolószervere interfészeinek licencét, hogy az EMC kompatibilissé tehesse a Symmetrix DMX tárolórendszert a Peer-to-Peer Remote Copy (egyenrangú távoli másolás) és az Extended Remote Copy (XRC, kibővített távoli másolás) funkciókkal.

A licenc-megállapodásban további IBM-funkciókról is szó esik, így az EMC Symmetrix rendszerei többek között támogatni fogják a FlashCopy, a Multiple Allegiance és a Parallel Access Volumes (PAV) funkciókat.

A megállapodás ugyanakkor nem terjed ki az API-k (application programming interfaces, alkalmazásprogramozási felületek) cseréjére. "Az IBM és az EMC nem akart tovább várni, ugyanakkor nem kívánták erőltetni az API-megállapodást. A két vállalatnak gyorsan kell lépnie, mert a tárolóeszköz-piacon erősödik a verseny" -- mondta Mike Kahn, a The Clipper Group technológiai tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. "Igen fontos azonban már maga a tény, hogy e két cég erősíti együttműködését."

Az IBM és az EMC vezetői közölték, hogy a jövőben fontolóra fogják venni az API-k cseréjét is. "Ez a jelenlegi helyzet természetes folytatása lehet" -- véli Dan Colby, az IBM tárolási igazgatója.

Az IBM és a Hewlett-Packard tavaly augusztusban bejelentett megállapodása egyebek között azt jelentette, hogy a világ két legnagyobb IT-vállalata keresztlicenceli a tárolási API-kat és a parancssor-interfészeket (CLI-ket) annak érdekében, hogy támogassák a két cég kiválasztott tárolási eszközeihez használatos tárolási menedzsment megoldások fejlesztését és használatát.

"Sok ügyfél használja az IBM mainframe technológiáját és mi mindig is támogattuk a kompatibilitást" -- mondta Chuck Hollis, az EMC marketing alelnöke. "Az ügyfelek célja a két vállalat technológiáinak minél gyorsabb alkalmazása, a most bejelentett megállapodás éppen ezt segíti elő."

Az IBM és az EMC vezetői nem felejtették el kihangsúlyozni azt, hogy továbbra is kemény versenytársak maradnak a tárolási eszközök piacán, ugyanakkor szükség volt az együttműködés erősítésére annak érdekében, hogy jobban ki tudják szolgálni azokat az ügyfeleket, amelyek mindkét vállalat technológiáit használják. Az elemzők szerint az IBM-nek és az EMC-nek több ezer közös tárolási ügyfele van.

"Egyértelmű, hogy az ügyfelek igényelték ezt a lépést, amely egyben a hatékonyabb, nyílt tárolási szabványok felé tett újabb lépcsőfok" -- mondta Roland Hagan, az IBM tárolási marketing alelnöke.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról