Szerző: Bodnár Ádám

2003. október 6. 15:38

A Motorola önálló vállalattá szervezi félvezetőgyártó üzletágát

Chris Galvin
Chris Galvin
A Motorola ma bejelentette, hogy önálló vállalattá szervezi félvezetőgyártó üzletágát. A cég közölte, hogy négy hónapos kiterjedt vizsgálat és stratégiai elemzés után jutott arra az álláspontra, hogy a Semiconductor Products Sector (SPS) önállóan teljesítene a legjobban.

A vállalat döntése nem meglepő, az utóbbi negyedévek gyászos eredményei nyomán elemzők és iparági szakértők többször is megemlítették, hogy a Motorolának önálló vállalattá kellene szerveznie félvezetőgyártó részlegét. Belsős pletykák szerint a cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója, illetve az igazgatótanács elnöke, Chris Galvin volt az SPS leválasztásának legnagyobb ellenzője, azonban ő szeptember végén lemondott tisztségéről, noha utódjának megtalálásáig a cég vezetője marad.

Elemzők szerint a félvezetőipar fellendülésének küszöbén az SPS önálló vállalattá szervezése valóban jó döntés lehet. Noha a chipgyártó részleg már jó ideje veszteséges, elemzők szerint ennek az az oka, hogy a Motorola elsősorban a kommunikációs chipekre koncentrált, amelyek iránt a kereslet az utóbbi időben jelentősen csökkent. Szakértők szerint a gyászos eredményekért a menedzsment inkompetenciája is felelős.

"A Motorola félvezetőgyártó részlegének története maga a tévedések vígjátéka" -- mondta Will Strauss, a Forward Concepts elemzőcég elnöke, aki szerint az előző vezető, Hector Ruiz látványosan kudarcot vallott és Chris Galvin sem az a fajta vezető, akire szükség lett volna a vállalatnál.

A félvezetőgyártó részleg mélyrepülése miatt a Motorola az első félévben kiesett a világ tíz legnagyobb chipgyártója közül. A cég 1985-ben még a harmadik legnagyobb chipgyártó volt a világon, 1995-re már az ötödik helyre csúszott vissza. A 2002-es forgalmi adatok alapján a Motorola a kilencedik helyet szerezte meg, az idei első félévban azonban csak 11. lett a gyártók rangsorában.

A vállalat egyelőre nem hozott nyilvánosságra részleteket az önállósítási folyamatról, sem arról, hogy ez mikor kezdődik meg vagy hogy mikor ér véget. Szakértők valószínűtlennek tartják, hogy az évi 4-5 milliárd dolláros forgalmat bonyolító SPS-t felvásárolja egy másik chipgyártó vállalat. "Nézeteink szerint az SPS remek helyzetben van ahhoz, hogy tovább erősítse jelenlétét és vezető szerepét a hálózati és kommunikációs berendezések, valamint az autókba szánt elektronikák piacán" -- mondra Scott Anderson, az SPS elnöke.

Az önállósodó félvezetőgyártó részleg továbbra is öt termékcsoport köré szervezi működését, ezek pedig a mobiltelefonokban használt chipek, a mobiltelefonos hálózati berendezésekben használt alkatrészek, rádiós alkatrészek, autó-elektronika, valamint szélessávú kommunikációs chipek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról