Szerző: Vörös Péter

2003. október 6. 08:01

Palm: nő a kéziszámítógépek iránti vállalati kereslet

A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, az amerikai Palm bejelentette, hogy a közel két éve tartó visszaesés után végre kezd javulni a tenyérgépek iránti vállalati kereslet. Todd Bradley, a cég hardver üzletágának (Palm Solutions Group) elnök-vezérigazgatója óvatosan optimista a vállalati eladásokkal kapcsolatban.

A világ legnagyobb kéziszámítógép-gyártója, az amerikai Palm bejelentette, hogy a közel két éve tartó visszaesés után végre kezd javulni a tenyérgépek iránti vállalati kereslet. Todd Bradley, a cég hardver üzletágának (Palm Solutions Group) elnök-vezérigazgatója "óvatosan optimista" a vállalati eladásokkal kapcsolatban.

Az ipari elemzők szerint a Palm összes forgalmának mindössze mintegy 10 százalékát adják a vállalati felhasználók. Az IDC piackutató cég szerint a kaliforniai vállalat globális eladásainak túlnyomó részét az egyéni fogyasztók és a kiskereskedelmi csatornák teszik ki. A kéziszámítógépek iránti kereslet főleg a globális gazdasági visszaesés miatt csökkent az utóbbi években, a fogyasztók ugyanis kevéssé voltak hajlandóak költeni a legújabb tenyérgépekre.

A kéziszámítógépeket csak néhány területen (főként az egészségügyben, a gyógyszeriparban és a biztosítótársaságoknál) használják széles körben az USA-ban. Az IDC szerint van esély a növekedésre, ennek legfőbb akadálya jelenleg a vállalati IT-költségvetések alacsony szintje.

"A vállalati piacon újra elindult a növekedés, ez pozitív jel. Óvatosan optimisták vagyunk a kilátásokat illetően" -- mondta Bradley a Reutersnek a szingapúri ix2003 technológiai konferencián. A Palm többek között a szerdán bemutatott új modellekkel (köztük a felső kategóriás Tungsten T3-mal) és tartozékokkal szeretné megszerezni a vállalati piac egy részét.

A rivális Handspring akvizíciója jelenleg is tart. A Palm ezenkívül azt tervezi, hogy önállósítja az operációs rendszer üzletágat, a PalmSource-ot. A cég nemrég jelentette be azt, hogy az eddig Palm Solutions Group néven ismert hardverdivízió új neve PalmOne lesz. A Handspring felvásárlása és a PalmSource különválása várhatóan a második pénzügyi negyedév végén zárul le.

Bradley elmondta, hogy karácsony táján jelentős szezonális erősödés várható. A vállalatvezető szerint a Handspring termékei (például a Treo 600 kommunikátor) várhatóan további forgalomnövekedéshez vezetnek a 2004 májusában záruló pénzügyi év hátralévő részében. Az augusztus 31-én zárult negyedévben a cég forgalma 3 százalékkal 177,4 millió dollárra emelkedett.

A Palm múlt szerdán három új tenyérgépet jelentett be. Az új modellek között található két Tungsten sorozatú készülék, amelyeket a vállalat elsősorban üzleti felhasználóknak szán, illetve egy vadonatúj Zire modell, amely az alsó árkategóriában száll harcba a fogyasztók kegyeiért. A most megjelent Tungsten T3 (399 dollár), a Tungsten E (199 dollár) és a Zire 21 (99 dollár) tenyérgépek egyaránt a Palm OS 5.2.1 operációs rendszerre épülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról