:

Szerző: roberto

2003. október 4. 16:21

A VeriSignnak fel kell függesztenie az általános névfeloldást a com és net zónákban

Az Egyesült Államok legjelentősebb domainnév-szolgáltatója, a

Az Egyesült Államok legjelentősebb domainnév-szolgáltatója, a VeriSign szeptember közepe óta feloldja a nem létező domainneveket is a .com és a .net felső szintű domainekben. A VeriSign az internetes domainnévfeloldási rendszer (DNS) alapjául szolgáló tizenhárom ún. root szerverből kettőt üzemeltet (ebből az egyik az A jelű root szerver), és a vállalat teljes DNS-infrastruktúrája naponta kilencmilliárd névfeloldási kérelmet szolgál ki. Szeptember tizenötödikétől a cég által kezelt .com és .net DNS-zónák kibővültek egy helyettesítő karaktert tartalmazó bejegyzéssel, amelyek hatására bármilyen elgépelt, nem létező, a .com és .net felső szintű domainekben egyáltalán nem regisztrált nevek is feloldódnak, és az ilyenkor szokásos hibaüzenet helyett az internetező a sitefinder.verisign.com-on találta magát.

A SiteFinder weboldal a VeriSign szerint egyértelműen jelzi a felhasználó felé, hogy a megjelent lap speciális feldolgozás eredménye, és nem a megjeleníteni kívánt tartalom, azonban sokak szerint mindez csupán egy újabb reklámbevételi lehetőség a cég számára. A SiteFinder ráadásul nemcsak a webes működésért felelős HTTP-kérésekre ad választ, hanem több egyéb, a TCP/IP családba tartozó protokollal megbirkózva próbálja közölni a hozzá kapcsolódó kliensekkel, hogy a keresett domainnév nem létezik, ám a legtöbb hálózatban a nem létező domainnevek másfajta kezelésére számítanak: a DNS-szerverek egyértelmű "nem létező domain" válaszát várják a felsőbb szintű protokollokon generált hibaüzenetek helyett.


Egy utolsó pillantás: van-ilyen-domain.com, feloldva és átirányítva a SiteFinderre

Az IP-címek kezeléséért felelős kaliforniai székhelyű nonprofit szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) az elmúlt hetekben megvizsgálta a VeriSign által bevezetett új gyakorlatot, és tegnap egynapos határidőt adva formálisan is felkérte a céget a SiteFinder szolgáltatás leállítására. Amint az az ICANN elnök-vezérigazgatója, Paul Twomey által szignált levélben áll, a VeriSign-nál végrehajtott változások kedvezőtlenül hatnak a DNS rendszer alapvető működésére, így Twomey szerint az ICANN koordinációs feladataival összeegyeztethető egyetlen megoldás a változtatások felfüggesztése, illetve azok további kiértékelése és vizsgálata. A CNET információi szerint egyébként a SiteFinder "látogatottsága" a rendszer néhány héttel ezelőtti bevezetése óta már meghaladta a negyvenmilliót.

Russell Lewis, a VeriSign Naming & Directory Services Group alelnöke a CNET-nek elmondta: "teljesítjük az IACNN kérését, ám minden lehetőséget ki fogunk használni". A vállalatot az ICANN már korábban, szeptember 21-én, a szervezett által végzett vizsgálatok eredményeire hivatkozva felkérte arra, hogy önként állítsa le új szolgáltatását, ám a VeriSign ezt saját műszaki vizsgálataira hivatkozva megtagadta.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.