Szerző: Barna József

2003. október 3. 10:36

Bíróság előtt a francia állam a Bullnak nyújtott segély miatt

Mario Monti
Mario Monti
[WSJ] Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa az Európai Bíróságnál indított pert Párizs ellen. Mario Monti azt kifogásolja, hogy a francia állam a nehézségekkel küzdő számítógépgyártó Bullnak nyújtott 450 millió eurós kölcsönt nem fizettette vissza a vállalattal.

Monti éppen a múlt héten jutott kompromisszumos egyezségre az Alstom SA energiaipari és közlekedési nagyvállalatnak nyújtott 3,1 milliárd eurós állami gyorssegély ügyében. Akkor csökkenni látszott a feszültség a felek között, ám az alapvető érdekkülönbségek aligha kendőzhetőek. Franciaország, akárcsak a többi EU-tagország, igyekszik megakadályozni, hogy befolyásos helyi vállalatok csődbe menjenek, miközben Monti a versenyegyenlőség megteremtése érdekében az állami beavatkozás korlátozását tekinti céljának.

A Bull hardver-, szoftver-, smart card és technológiai szolgáltatások üzletága jelentős veszteségeket halmozott fel, ezért számos ezekhez kapcsolódó vagyontárgyát értékesítette a vállalat az utóbbi években. A kis híján csődközelbe került céget 2002 elején a részvények 16 százalékát birtokló francia állam egy 450 millió segéllyel segítette át a nehéz pillanatokon.

Az európai szabályozás szerint azonban a kormányok csupán egy évtizedben egyszer segíthetnek ki egy nehéz helyzetbe került vállalatot. Ám a Bull esetében a 450 milliós kölcsönt kevesebb, mint tíz évvel azután folyósította az állam, hogy a vállalat 2,7 milliárd eurós segélyben részesült. Monti először jóváhagyta az újabb segély kifizetését, azzal a feltétellel, hogy azt a Bull kölcsönnek tekinti és a kamatokkal együtt visszafizeti. Ennek határideje júniusban járt le.

Az Európai Bíróság leghamarabb egy év múlva hozhat döntést az ügyben. Monti azonban hangsúlyozta: reményei szerint Párizs ez alatt az idő alatt behajtja a tartozást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról