Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 22. 10:09

A kamerával felszerelt mobiltelefonok forgalma megelőzte a digitális fényképezőgépekét

A beépített kamerával rendelkező mobiltelefonok eladásai a történelem során elsőként múlták felül a digitális fényképezőgépekét -- derül ki a Strategy Analytics felméréséből.

A beépített kamerával rendelkező mobiltelefonok eladásai a történelem során elsőként múlták felül a digitális fényképezőgépekét -- derül ki a Strategy Analytics felméréséből.

A piackutató cég közölte, hogy 2003 első félévében 25 millió kamerával felszerelt telefon talált gazdára, digitális fényképezőgépből ezzel szemben csupán 20 millió fogyott. Egy évvel korábban a kamerás telefonok eladásai 4 millió darabot tettek ki, a digitális fényképezőgépekből 10 millió kelt el.

A Strategy Analytics felmérése szerint a kamerával felszerelt mobiltelefonok legnagyobb gyártói az NEC, a Matsushita és a Nokia voltak. A két előbbi cég piaci részesedése 14,9 százalék volt, a Nokia 14,1 százalékot szerzett.

A szolgáltatók rendkívül kedvező áron kínálják a kamerával felszerelt mobiltelefonokat, hogy minél több előfizetőt vegyenek rá a nagy hasznot hozó szöveges üzenete küldésére. Elemzők szerint azonban a beépített kamerával rendelkező készülékek népszerűsége az újdonság varázsának megszűntével csökkenni fog.

Az NTT DoCoMo júliusi adatai alapján az arra alkalmas telefonnal rendelkező előfizetők havonta átlagosan mindössze 4 multimédiás üzenetet küldenek. A Citigroup Smith Barney becslése szerint az európai előfizetők havonta átlagosan 5 MMS-t küldenek.

Bár a képes üzenetek népszerűsége a kamerás telefonok elterjedésével várhatóan nőni fog, a készülékek máris sok vitát váltanak ki a személyiségi jogokkal kapcsolatban. Egyes vélekedések szerint a fényképezőgéppel rendelkező mobiltelefonok nem csak személyiségi jogokat sérthetnek, hanem biztonsági szempontból is veszélyesek, ezért egyes helyeken használatuk tilos.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról