Szerző: Vörös Péter

2003. szeptember 18. 09:36

Jelentős növekedés várható a vékonykliens-piacon

[CNET] Az IDC piackutató cég szerdán közzétett jelentése szerint a vékonykliens-piac várható éves növekedési üteme eléri a 22,8 százalékot a következő öt évben. Ezzel együtt a közeljövőben nem fenyegeti nagy veszély a Windows szoftverek dominanciáját.

[CNET] Az IDC piackutató cég szerdán közzétett jelentése szerint a vékonykliens-piac várható éves növekedési üteme eléri a 22,8 százalékot a következő öt évben. Ezzel együtt a közeljövőben nem fenyegeti nagy veszély a Windows szoftverek dominanciáját.

A vékony kliensek olyan hálózat-alapú számítógépek, amelyekben nincs hagyományos értelemben vett beépített tárolóeszköz, sőt sok esetben egyáltalán nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket sem.

Az IDC szerint a vékonykliens-eladások volumene 2007-ben eléri a 3,4 millió darabot, szemben az idei évre várt 1,5 millióval. A vékonykliens-forgalom viszonylag gyenge volt az utóbbi időben, részben azért, mert a legtöbb felhasználónak az e készülékek által kínáltnál több funkcióra van szüksége, másrészt azért, mert a PC-árak folyamatos esése miatt kicsi az elérhető költségmegtakarítás.

A környezet azonban változóban van. Jó példa erre az, hogy a Sun tavaly elindította Mad Hatter nevű projektjét, amelynek célja az, hogy a vállalatokat olyan olcsó számítástechnikai eszközökkel lássák el, amelyek Linux és Solaris szoftvereket használnak és amelyeket az IT-adminisztrátorok könnyen konfigurálhatnak.

A Mad Hatter egy teljes mértékben integrált, nyílt és ingyenes szoftvereket felvonultató asztali környezet linuxos és solarisos vékonykliens-rendszerekhez. A Sun a Network Computing 03 rendezvény keretében e héten mutatta be a projektet, amelynek hivatalos neve immár Sun Java Desktop System.

"Sok vállalat dolgozik azon, hogy a vékony kliensek tervezésének, telepítésének, konfigurálásának és használatának folyamata sokkal egyszerűbb legyen. Ha a vékonykliens-gyártók akár csak 1 százalékkal tudnák növelni a PC-piaci részesedésüket, az már jelentős áttörés lenne e szegmens számára" -- mondta Bob O'Donnell, az IDC kutatási igazgatója.

Az e piacot meghatározó egyik kulcsfontosságú területet a webes szolgáltatások (Web services) jelentik, bár az utóbbi iránti kereslet várhatóan alacsonyabb lesz a korábban vártnál. Az IDC szerint a Windows szoftverek dominanciája megmarad a következő években, bár lesz némi eltolódás az alternatív operációs rendszerek irányába.

A piackutató cég ugyanakkor megjegyezte, hogy az asztali PC-kről a laptopokra történő áttérés árthat a vékony kliensek vállalati elterjedésében. Ezzel együtt a következő öt évben a vékony kliensek iránti érdeklődés várhatóan növekedni fog, nem kis részben azért, mert az IBM, a Hewlett-Packard és több más nagy számítógépgyártó jelentős összegeket fog fordítani e terület marketingjére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról