Szerző: roberto

2003. szeptember 17. 10:01

A Linuxvilág magazin szeptemberi számának tartalmából

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin szeptemberi

Még kapható az újságárusoknál a Linuxvilág magazin szeptemberi száma. A Láttuk-hallotuk rovatban a szokásos rövid hírek, aktualitások után a lap néhány fontos hazai történésről számol be; Nagy Anna, a Linuxvilág felelős szerkesztője a Sulinet Expressz programról tájékoztatja az olvasókat (Honi internet-saga), míg Gibizer Tibor a nyár linuxos szempontból fontos eseményeit (Linux-tábor, Hackertalálkozó, Sziget fesztivál) tekinti át (LME-hírözön).

A Vezérfonalban Daniel R. Allen írását -- Kilenc SSH-trükk -- olvashatjuk, amely sokat segíthet az OpenSSH programcsomag lehetőségeinek feltérképezésében, megtudhatjuk többek közt azt, hogyan végezhető el az X11-átirányítás, hogyan és miért érdemes az SSH-val portátirányítást végezni, vagy hogy miképp választhatjuk ki az igényeinknek megfelelő titkosító algoritmust. Ryan Breen a VTun (Virtual Tunnel) nevű linuxos VPN-megoldás használatába vezeti be az olvasót a megfelelő kerneles dirver betöltésétől a VTun konfigurációs állományok összeállításán át az útválasztási tábla és a csomagszűrő megfelelő beállításáig.

A Szaktekintély rovatban folytatódik Hans Reiser ismertetője a ReiserFS 4-es verziójáról. Az előző részben (2003. március) a ReiserFS alapjairól volt szó, most a kiegyensúlyozott és a kiegyensúlyozatlan fák, illetve a B+ és a B-fák közti különbségekről ír a szerző (Hatékonyan gyorstárazó fák tervezése). Mick Bauer, a Linux Journal biztonsági szakértője a nyáron kezdett bele egy nagyobb lélegzetű OpenLDAP-cikksorozatba, ennek az első részét olvashatjuk a szeptemberi számban magyarul. A PHP év végére várható 5-ös verziójának újdonságait (névterek bevezetése, az objektumkezelés újdonságai, kivételkezelés) pedig Heiglig Szabolcs vezetésével tekinthetjük át (A PHP5 újdonságai).

A Dobbantóban az elmúlt évek divatos szabadszoftver-honosítási munkálatai mögé pillanthatunk be négy oldal erejéig, Kovács Zoltán a Linuxok többnyelvűséget biztosító infrastruktúráját mutatja be a GNU Gettext használatától egészen a lefordított programok különböző nyelven történő futtatásáig (Programhonosítás a gettext csomaggal). Büki András héjprogramozásról szóló sorozatának legújabb, ötödik részében előkerül a Unix parancssor egyik nagyágyúja, az AWK, amit ezúttal táblázatkezelőként alkalmazhatunk (Héjprogramozás Linux alatt -- az AWK nyelv).

A Linuxvilág nyáron megújult weboldalán (www.linuxvilag.hu) hozzáférünk a lap archívumához, az első három évfolyam teljes anyaga (2002. decemberéig) elérhetővé vált, a szövegek letöltéséhez, olvasásához viszont regisztrálnunk kell magunkat a kiadónál, amit ingyenesen megtehetünk a regisztrációs űrlap kitöltésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról