:

Szerző: Barna József

2003. szeptember 17. 09:59

NVIDIA-lapkakészlet a Transmeta processzoraihoz

A CNET értesülései szerint az NVIDIA lapkakészletet szállít a Transmeta következő generációs Efficeon processzorához. A C8000 chipkészlet, melyről egyelőre kevés részlet ismert, feltehetően az AMD Athlon 64 és Opteron processzorait támogató nForce3 módosított változata.

A CNET értesülései szerint az NVIDIA lapkakészletet szállít a Transmeta következő generációs Efficeon processzorához. A C8000 chipkészlet, melyről egyelőre kevés részlet ismert, feltehetően az AMD Athlon 64 és Opteron processzorait támogató nForce3 módosított változata.

A C8000 HyperTransport buszon keresztül kapcsolódik az Efficeon processzorhoz. Egyelőre csupán annyit tudni a lapkáról, hogy AGP-vezérlővel rendelkezik, aminek köszönhetően nagyobb méretű kijelzővel is felszerelhetik a gyártók Transmeta alapú noteszgépeiket. Minthogy az Efficeon is integrált memóriavezérlővel rendelkezik, ez a funkció, akárcsak az nForce3 esetében, hiányzik a C8000-ból. Ugyanakkor az jelenleg nem ismert, hogy a hagyományos déli híd-szolgáltatásokat is tartalmazza-e a lapka, vagy csupán egy önálló AGP híd.

Amint arról hírt adtunk, a jelenlegi 128 bites szóhosszal dolgozó Transmeta-architektúrával szemben az Efficeon 256 bites VLIW (Very Long Instruction Word -- hosszú utasításszavú) processzor lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a TM5x00-nél órajelenként kétszer több utasítás feldolgozására képes. A chip integrált DDR400 SDRAM memóriavezérlőt és 4x AGP-vezérlőt tartalmaz, valamint a nyolcadik generációs AMD processzorokhoz hasonlóan HyperTransport interfészen keresztül kommunikál a külvilággal.

Az új lapka a jelenlegi modelleknél 47%-kal kedvezőbb fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, míg teljesítménye azok 2-3,5-szerese. A teljesítménynövekedés a hatékonyabb Code Morphing-implementációnak is köszönhető. A Code Morphing alkalmazás feladata, hogy az x86 utasításokat valós időben öntse a Crusoe VLIW-magja által értelmezhető és végrehajtható formába. A Code Morphing szoftver optimalizálásával anélkül növelhető a Crusoe chipek számítási sebessége, hogy a szilíciumon változtatni kellene.

A várhatóan 1,4 GHz körüli órajelen debütáló lapka 0,13 mikronos csíkszélességgel készül a tajvani TSMC gyáraiban. Az új processzor magmérete továbbra is igen kicsi, ami költséghatékony előállítást tesz lehetővé. Ez pedig annál is inkább fontos a Transmeta számára, mivel az Efficeon olyan versenytársakkal száll ringbe, mint az Intel Centrino mobil platform vagy a VIA C3.

A vállalat az októberi Microprocessor Forum rendezvényen hozza nyilvánosságra a processzor teljesítményadatait. A modell elsőként mininotebookokban és tablet PC-kben jelenik meg a negyedik negyedév során, majd -- a vállalat reményei szerint -- a jövő évtől standard méretű noteszgépekben is feltűnik.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:12

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.