Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 12. 16:44

Nokia 3200: új mobiltelefon az önkifejezés jegyében

A Nokia a Sevillában tartott Nokia Totally Board rendezvényen mutatta be 3200 típusú mobiltelefonját, amelyet a vállalat elsősorban fiataloknak szán: erre utal, hogy a készülék kapcsán a cég elsősorban a szórakozással és az önkifejezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat helyezi előtérbe.

A Nokia a Sevillában tartott "Nokia Totally Board" rendezvényen mutatta be 3200 típusú mobiltelefonját, amelyet a vállalat elsősorban fiataloknak szán: erre utal, hogy a készülék kapcsán a cég elsősorban a szórakozással és az önkifejezéssel kapcsolatos szolgáltatásokat helyezi előtérbe.

A Nokia 3200 színes kijelzőt és beépített kamerát is tartalmaz és természetesen támogatja a multimédiás üzenetek küldését és fogadását. A mobiltelefon érdekessége továbbá a teljesen átlátszó elő- és hátlap, amelyek mögé a felhasználók saját maguk által rajzolt vagy kivágott papírképeket tehetnek be és így teljesen egyedivé alakíthatják készülékeiket.

A háromsávos (900/1800/1900 MHz) Nokia 3200 természetesen támogatja a GPRS adatátvitelt, valamint az EDGE szabványt is. Amint az ismert, az EDGE (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) mobil kommunikációs technológia a második generációs GSM mobilhálózatok minimális továbbfejlesztésével nyújt 4-szeres, 6-szoros adatátviteli sebességet, mellyel már harmadik generációs hálózatokon nyújtott szolgáltatásokat is élvezhetnek a mobilelőfizetők.

A Nokia Series 40 szoftverplatformra épülő mobiltelefonban 128x128 pixel felbontású színes kijelző található. Az egyéniség és önkifejezés jegyében a Nokia rendkívül nagy hangsúlyt helyezett a hátterekre és asztaltémákra, amelyeket a cég weboldaláról lehet majd letölteni. A Nokia 3200 természetesen alkalmaz J2ME alkalmazások futtatására, emellett beépített FM-rádióval, valamint zseblámpa-funkcióval is felszerelték.

A negyedik negyedév során megjelenő Nokia 3200-hoz az alapcsomagban három előre nyomtatott "előlap", valamint 10 sablon tartozik. A finn vállalat ígérete szerint számtalan egyedi előlap kerül majd forgalomba, de természetesen a felhasználók saját maguk is készíthetnek majd ilyeneket. A Nokia forgalomba hoz majd egy egyedi szerszámot is, amelynek segítségével bármilyen papírt a Nokia 3200 előlapok formájára lehet vágni.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról