Szerző: Bodnár Ádám

2003. szeptember 11. 16:23

Háromdimenziós kijelzővel rendelkező noteszgépet dob piacra októberben a Sharp

A Sharp várhatóan a jövő hónap folyamán dobja piacra 3D LCD-vel felszerelt noteszgépét. A kijelző mindenféle segédeszköz -- például 3D szemüveg -- nélkül képes a két sík mellett mélységet is érzékeltetni. A vállalat szerint ezt a funkciót elsősorban videojátékoknál, illetve építészeti tervezési alkalmazásoknál lehet kihasználni, azonban a kijelző egyetlen gomnyomással átkapcsolható hagyományos 2D módra.

A Sharp várhatóan a jövő hónap folyamán dobja piacra 3D LCD-vel felszerelt noteszgépét. A kijelző mindenféle segédeszköz -- például 3D szemüveg -- nélkül képes a két sík mellett mélységet is érzékeltetni. A vállalat szerint ezt a funkciót elsősorban videojátékoknál, illetve építészeti tervezési alkalmazásoknál lehet kihasználni, azonban a kijelző egyetlen gomnyomással átkapcsolható "hagyományos" 2D módra.

A 3D LCD-t egyelőre elsősorban személyes felhasználásra ajánlja a Sharp, ugyanis a térérzet csak egy meghatározott nézőpozícióban érvényesül. A kijelzőn egy színes indikátor található, amely annak alapján változtatja a színét, ahogy a néző változtatja a pozícióját. Így megtalálható az ideális nézőpozíció.

A Sharp megoldása az úgynevezett "látószög-korlát" (parallax barrier) elven működik. Ez olyan mikrooptikai alkatrészek összessége, amelyek segítségével elválaszthatóak a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak. Amennyiben a jobb és bal szembe jutó képek egy sztereó párt alkotnak, az az agy térhatásúnak érzékeli. A 3D LCD brit kutatók munkája.

Az első, 3D LCD-vel felszerelt notebook várhatóan egy 15 hüvelykes megjelenítővel rendelkező, Pentium 4 proceszorra épülő modell lesz, amely Japánban október végén kerül az üzletekbe, az Egyesült Államokban pedig szintén az ősz folyamán jelenik meg. A csúcskategóriás noteszgép ára a hírek szerint meg fogja közelíteni a 3000 dollárt.

A Sharp európai kutatóközpontjában több mint 10 évig folyt a fejlesztés, amelynek eredményeképp a 3D LCD technológia már készen áll a sorozatgyártásra. A vállalat jelenleg is készít 3D LCD-vel felszerelt mobiltelefonokat az NTT DoCoMo számára. A forradalmi áttörést jelentő kijelzővel rendelkeő notebookot elsősorban tartalomfejlesztőknek szánja a Sharp, azonban a jövő év során már a fogyasztói piacra is kerülnek majd ilyen gépek.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról