Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Két új Itanium 2 processzort jelent be ma az Intel

Bodnár Ádám, 2003. szeptember 08. 10:31
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel a mai napon két Itanium 2 processzort mutat be, köztük az alacsony feszültségű, Deerfield magos chipet. A Deerfield első példánya 1 GHz-es órajelen működik és 1,5 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzor teljesítményfelvétele mindössze 62 Watt, ami alkalmassá teszi asztali munkaállomásokban, valamint vékony szerverekben való felhasználásra.

hirdetés
Az Intel a mai napon két Itanium 2 processzort mutat be, köztük az alacsony feszültségű, "Deerfield" magos chipet. A Deerfield első példánya 1 GHz-es órajelen működik és 1,5 Mbyte harmadszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzor teljesítményfelvétele mindössze 62 Watt, ami alkalmassá teszi asztali munkaállomásokban, valamint vékony szerverekben való felhasználásra.

A másik új Itanium 2 processzor a Madison magra épül, 1,4 GHz-es órajelen üzemel, azonban csupán 1,5 Mbyte L3 cache-t tartalmaz. A processzort elsősorban számításigényes alkalmazások futtatásához, illetve fürtözött rendszerek építéséhez ajánlja az Intel. Jason Waxman, a vállalat nagyvállalati processzorokért felelős marketing igazgatója szerint az ilyen jellegű felhasználásnál a processzorok nyers számítási teljesítménye sokkal inkább meghatározó, mind a cache mérete.

A ma bemutatandó processzorok lényegesen olcsóbbak a korábban piacra dobott Itanium 2 modelleknél. A Deerfield magos, alacsony feszültségű Itanium 2 chip listaára 744 dollár lesz, a fürtözött rendszerekbe szánt 1,4 GHz-es modell pedig 1172 dollárba fog kerülni. Összehasonlításképp: a 6 Mbyte L3 cache-sel szerelt, 1,5 GHz-es Itanium 2 processzor listaára 4227 dollár.

Az Intel célja, hogy az Itanium 2 processzorok széles körben elterjedjenek, ugyanis jelenleg a chipeket szinte kizárólag csak a legfelső kategóriás nagyvállalati szerverekben használják. Waxman szerint az idén meg fog duplázódni az Itanium 2 processzorra épülő szerver- és munkaállomás-modellek száma. Az élmezőnyhöz tartozó rendszergyártók -- köztük a Dell, a HP és az IBM -- több mint 40, két- és négyprocesszoros szervert és több mint tízféle, nyolc vagy több processzort tartalmazó rendszert forgalmaznak.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!