:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. szeptember 1. 09:33

10 ezer aláírás a Westel webes SMS-küldőjének megszüntetése ellen

Közel 10 ezren írták alá a Westel ingyenes, internetes SMS-küldő oldalának megszüntetése ellen tiltakozó ívet. A GPortal.hu/777sms oldalon található aláírásgyűjtő ív szerkesztőjének igérete szerint amennyiben sok aláírás gyűlik össze, megpróbálnak hatni a mobilszolgáltatóra.

[HWSW] Közel 10 ezren írták alá a Westel ingyenes, internetes SMS-küldő oldalának megszüntetése ellen tiltakozó ívet. A GPortal.hu/777sms oldalon található aláírásgyűjtő ív szerkesztőjének igérete szerint amennyiben sok aláírás gyűlik össze, megpróbálnak hatni a mobilszolgáltatóra.

Mint emlékezetes, a Westel augusztus közepén megszüntette a www.777sms.hu oldalon még 2000 novemberében indított ingyenes SMS-küldési lehetőséget. A szolgáltató korábbi sajtóközleményében arra hivatkozott, hogy a webes felület bezárásával egy időben -- a mobil jelleghez közelebb álló -- WAP-os üzenetküldő lehetőséget biztosít valamennyi ügyfelének, ahol továbbra is ingyenes marad az SMS küldés. A Westel közlemény jelezte, hogy az ügyfeleinél található készülékek 80 százaléka alkalmas WAP-ozásra is.

Győri Attila, az aláírásgyűjtő oldalnak helyt adó G-Portál üzemeltetője lapunknak elmondta, hogy bár nem ők voltak az elindítói az aláírásgyűjtésnek, magánemberként támogatja a kezdeményezést. A kezdeményezés elindítójával -- Jancsó Péterrel -- közös véleményként elmondta, hogy bár a Westel lépése jogilag bizonyára kikezdhetetlen, nem tartják etikusnak a népszerű webes SMS-küldő bezárását.

A 777sms oldalon található üzenetküldő Győri szerint egy olyan köztes szolgáltatás volt, amely az oldalon megjelenő hirdetésekből bizonyára fenntartotta magát, ám a megszüntetésnél még azt is inkább elfogadható megoldásnak érezné, ha a szolgáltató egy kedvező átalánydíjért biztosítaná a webes felület további használatát. Kiemelte, hogy azok, akik a weboldalon tárolták adataikat (lehetőség volt telefonszámok, üzenetek megőrzésére), ám a WAP-os felületet nincs lehetőségük igénybe venni, elveszthették az on-line telefonkönyvüket és tárolt SMS-eiket.

Győri lapunknak elmondta, hogy ha elegendő aláírás összegyűlik, Jancsó e-mailben fogja megkeresni a szolgáltatót, és személyes találkozót kezdeményez majd a Westel képviselőivel. Győri ugyan elismerte, hogy az aláírások hitelessége gyakorlatilag ellenőrizhetetlen, az oldal azonban lehetőséget biztosít arra is, hogy konkrét javaslatokat fogalmazzanak meg a látogatók az ingyenes SMS-küldő oldal fenntartásával kapcsolatban, s ezeket az ötleteket érdemesnek tartják a szolgáltatóval megismertetni.

Értesülésünk szerint a Westel nem kívánja felülvizsgálni a megszüntetéssel kapcsolatos korábbi döntését, mivel a webes felület nem kapcsolódott szorosan a szolgáltató mobilos profiljához. A WAP-ra való áttérést épp az motiválta, hogy a mobiltechnológiához kötődő szolgáltatásokat népszerűsítsék előfizetőik körében. A szolgáltató emlékeztetett arra is, hogy a hazai mobilcégek közül egyedül a Westel biztosított ilyen lehetőséget ügyfeleinek mintegy három éven keresztül -- ingyenesen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.