:

Szerző: Ady Krisztián

2003. augusztus 21. 15:49

A Canon bemutatta EOS 300D tükörreflexes digitális fényképezőgépét

A Canon tegnap mutatta be EOS 300D névre keresztelt 6,3 megapixeles

A Canon tegnap mutatta be EOS 300D névre keresztelt 6,3 megapixeles tükörreflexes fényképezőgépét. A könnyű és kompakt digitális EOS fényképezőgép várható ajánlott fogyasztói ára Magyarországon 339.990 forint lesz.

Az EOS 300D már ismert és elismert nagyteljesítményű digitális technológiák (hétpontos nagysebességű prediktív automatikus élességállítás, másodpercenként 2,5 kép készítése, 35 zónás fénymérés és DIGIC processzor) elegyét ötvözi egy olyan fényképezőgépben, amely minden fotózás iránt komolyan érdeklődő számára most elérhető áron lesz kapható.

A Canon az EOS 300D-t az AE1-es típusú analóg fényképezőgép 1976-os bejelentése óta a legjelentősebb fogyasztói tükörreflexes fényképezőgépnek tekinti, amely újabb mérföldkövet jelent a fényképezőgép-gyártás történetében. Az EOS 300D által felvonultatott csúcstechnológiák között első helyen áll a lencserendszer és a digitális szenzor. Az EOS 300D kompatíbilis minden Canon EF objektívvel, amelyeknek jelenleg több mint 60 típusa van forgalomban.

Az APS-C méretű szenzor a 35 mm-es film formátumhoz képes 1,6-szoros nagyítást eredményez. Annak érdekében, hogy a 35mm-es filmes EOS gépeknél oly népszerű 28-90 mm-es zoom-tartománnyal egyenértékű objektívet biztosítson az EOS 300D használói számára is, a Canon kifejlesztette a speciális nagy látószögű EF-S 18-55 f/3.5-5.6 típusú objektívet. Ez az objektív kihasználva az eddigieknél vékonyabb, rendkívül kompakt méretű szenzor előnyét egy „Short Back Focus System” elnevezésű rendszer segítségével lehetővé teszi azt, hogy az objektív sokkal közelebb helyezkedjen el a szenzorhoz mint az eddigi típusoknál. Mindez kiváló minőségű fényképeket illetve egy rendkívül könnyű, kisméretű objektívet eredményez.

A 6,3 megapixeles CMOS szenzor gyakorlatilag megegyezik a díjnyertes EOS 10D fényképezőgépben található szenzorral, amelyet ma a digitális képminőség egyik jelképeként tartanak számon. A könnyen kiválasztható ISO 100, 200, 400, 800 és 1600-as érzékenység az eddig filmet használók számára olyan film-érzékenységi választékot biztosít, amellyel valóban kényelmesen fényképezhetnek bármilyen fényviszonyok között is.

A fényképezőgép technikai fölényét a DIGIC processzor támasztja alá. A filmes időkben a képalkotás, kép-előhívás folyamata a film-gyártó cégek és filmes laboratóriumok feladata volt. A digitális korszakban a kép-előhívás kritikus szerepét a fényképezőgép vállalja át. A 7 választható élességállítási pont olyan rendkívül nagy területű AF zónát eredményez, amely csak a fejlett tükörreflexes gépeknél elérhető. Az élességállítási módok között megtalálható az egyképes automata élességállítás mód (One-Shot AF – a gyors és akkurátus egy felvételes fényképezéshez), illetve az AI AF mód is, amely képes arra, hogy automatikusan követő módra (AI servo AF) váltson a mozgó célpontok folyamatos követéséhez, ami a sport témájú felvételek esetén alapkövetelmény. A kézi élességállítás mód (MF) a lencsén választható.

Az EOS 300D 35 zónás TTL fénymérést tesz lehetővé, gyakorlatilag lefedve a kép teljes területét. A háromféle mérési mód (kiértékelő, szelektív és középre súlyozott) kiegyensúlyozott expozíciót biztosít minden körülmények között. A minőségi tükörreflexes fényképezőgépek által megkövetelt kézi és automata fényképezési módok teljes skálájának a felvonultatásával az EOS 300D olyan speciális, előre programozott fényképezési módokat is lehetővé tesz, mint a Night Portrait (éjszakai portré), Sports (sport), Close-up (közeli felvételek), Landscape (tájkép), Portrait (portré) és Flash Off (vaku kikapcsolva). A beépített automatikus vaku majdnem 90 mm magasan emelkedik ki az optikai tengely felett, jelentősen csökkentve ez által a vörös-szem effektus kialakulását vakus fényképek esetén.

A fényképezőgép zársebességi tartománya 1/4000-30 mp közötti, illetve külső vakuszinkront biztosít 1/200 mp zársebességnél. A képek rögzítése párhuzamosan RAW és JPEG (middle/fine) formátumban is lehetséges, a fényképezőgép támogatja a 2 GB-os és nagyobb méretű CompactFlash memóriakártyák használatát. Opcionális lehetőség a kábeles vagy infravörös drót nélküli távirányítás. A standard sRGB színtért RGB opcióval egészítették ki.

Az EOS 300D alapkiépítésben is akkumulátorral, töltővel, USB kábellel, videó kábellel, széles, csúszásgátlóval ellátott pánttal kapható. Az EOS 300D-vel együtt egy teljes szoftvercsomag birtokosa is lesz a vásárló, amely a fényképek számítógépre való átjátszásához, a fájlok kezeléséhez és nyomtatásához, a RAW formátumú képek előnézetéhez és konvertálásához nyújt segítséget. A szoftverek között a rendkívül hasznos PhotoStich program is megtalálható, amely segítségével panoráma-felvételek állíthatók össze.

Az EOS 300D digitális tükörreflexes fényképezőgép várhatóan novembertől lesz kapható Magyarországon.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.