Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 12. 13:41

Szeptember 1-től kapható a Smartphone 2002 szoftvert futtató Orange SPV2 mobiltelefon

Az Orange mobilszolgáltató weboldalára idő előtt kerültek fel a Smartphone 2002 operációs rendszert futtató SPV2 mobiltelefon specifikációi. Az interneten olvasható dokumentum tanúsága szerint a készülék szeptember 1-től lesz megvásárolható.

Az Orange mobilszolgáltató weboldalára idő előtt kerültek fel a Smartphone 2002 operációs rendszert futtató "SPV2" mobiltelefon specifikációi. Az interneten olvasható dokumentum tanúsága szerint a készülék szeptember 1-től lesz megvásárolható.

Az SPV2 egy háromsávos (900/1800/1900 MHz) mobiltelefon, amely GPRS kapcsolatra is alkalmas. A készülék újdonsága a beépített, 640x480 pixel felbontású digitális kamera, a J2ME alkalmazások támogatása, valamint a Bluetooth adóvevő. Egyébb fő paramétereit tekintve a készülék megegyezik elődjével, az Orange SPV-vel.

Az SPV2 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzője 11 szövegsor megjelenítésére alkalmas. Az Orange oldalán olvasható adatok szerint az infravörös porttal is ellátott mobiltelefon egy akkumulátorfeltöltéssel legfeljebb 5 óra beszélgetési vagy 100 óra készenléti időt nyújt.

Az SPV2-t ugyanaz a tajvani HTC (High Tech Computer) gyártja majd, amely az SPV-t. Az SPV2 a "Voyager" referenciadesignra épül, amely fizikai paramétereit tekintve nagyobb és nehezebb az elődnél. A Voyager 120x50x24 milliméter méretű és 130 grammot nyom, az SPV ezzel szemben 110x45x20 milliméter méretű volt és 95 gramm tömegű.

A 2002 februárjában rendezett 3GSM konferencián bejelentett Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a Pocket PC, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat.

A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a Pocket PC esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. A Pocket PC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.

Természetesen a Smarthpone 2002 is lehetőséget ad a készülékek testreszabására, amelyet egyedi háttérképekkel, asztaltémákkal és csengőhangokkal tehetünk meg. A csengőhangokat .WAV formárumban kell a telefonokra tölteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról