Szerző: roberto

2003. augusztus 6. 10:00

LinuxWorld: a Red Hat beperelte az SCO Groupot

A Red Hat a LinuxWorld konferencia nyitónapján újságírók előtt

A Red Hat a LinuxWorld konferencia nyitónapján újságírók előtt bejelentette, hogy pert indít az SCO Group ellen. Az SCO Group még márciusban nyújtott be keresetet az IBM ellen a két cég közt fennálló, Unix rendszerekkel kapcsolatos szerződés állítólagos megszegése miatt; érvelésük szerint az IBM lehetővé tette egyes Unix-technológiák átszivárgását a Linuxba, ezért a cég először egymilliárd dolláros kártérítést követelt az IBM-től, amit később hárommilliárd dollárra egészített ki, és az elmúlt hónapokban több ízben is, minden elérhető fórumon figyelmeztette a vállalati Linux-felhasználókat a Linuxszal kapcsolatos szellemi tulajdon jogosulatlan felhasználásából eredő esetleges jogi bonyodalmakra, majd két hete bejelentette azt a "megváltó" licenccsomagot is, amellyel a helyzet szerintük megoldható.

Matthew Szulik, a Red Hat Inc elnök-vezérigazgatója elmondta, azt szeretnék a bíróságtól, ha kimondaná, hogy az ügyben nem sérült az SCO szellemi tulajdona, és nem történt visszaélés szakmai titkokkal sem. A vezető szerint cége eddig roppant türelmes volt, "de amikor már a saját felhasználóinkat és az egész nyílt forráskódú közösséget fenyegetik homályos célozgatásokkal, akkor ideje cselekedni". A Red Hat egy hétfői sajtóközleményben az SCO Group taktikáját "méltánytalannak és megtévesztőnek" nevezte, és kijelentette, hogy a Red Hat szoftverek nem sértik meg az SCO Group Unix szellemi tulajdonra érvényes jogait.

A Red Hat lépése az eddigi legkomolyabb kísérlet az SCO Group leállítására. Júniusban a német LinuxTag egyesület egy bírósági határozattal elérte, hogy az SCO Group német weboldalát ideiglenesen bezárják, mert a cég tisztességtelen piaci magatartást tanúsított, míg két hete egy ausztrál, nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó csoport, az Open Source Victoria panaszt nyújtott be az ország fogyasztóvédelmi szervezeténél az SCO Group ellen, mert az "bizonyítatlan állításokkal és jogi fenyegetéssel zsarolva" próbál pénzt kicsikarni vélhetően több százezernyi ausztrál felhasználóból.

"Azért adtuk be a keresetünket, hogy megállítsuk az SCO nem bizonyított és hamis állításokat tartalmazó nyilvános kijelentéseit, amelyekkel a Red Hat Linux és a nyílt forráskódú szoftverek fejlődési folyamatát akadályozzák" -- mondta a Red Hat jogtanácsosa, Mark Webbink, majd egy ismert marketingmódszerre utalva hozzátette: "az SCO vádjai [...] félelmet, bizonytalanságot és kételyt ébresztenek a Linux iránt".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról