Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 30. 14:16

Megkapta az amerikai hatóságok jóváhagyását a Handspring Treo 600

A Federal Communications Commission iratai szerint a Handspring Treo 600 július 21-én megkapta a forgalmazáshoz szükséges összes engedélyt.

A Federal Communications Commission iratai szerint a Handspring Treo 600 július 21-én megkapta a forgalmazáshoz szükséges összes engedélyt.

Az FCC-hez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a GSM/GPRS hálózatokon használható változat kódneve "Batman" volt, a Sprint amerikai mobilszolgáltató 1xCDMA hálózatában működőképes kivitel pedig a "Robin" nevet kapta. A Palm OS 5 operációs rendszerre épülő készülékek az év második felében jelennek meg a boltokban, a piaci premier pontos időpontját egyelőre nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A június közepén bejelentett Treo 600 lelke egy 133 MHz-es Texas Instruments OMAP processzor. A Palm OS 5.2.1 operációs rendszert futtató kommunikátor 32 Mbyte RAM-mal van felszerelve, ami SD/MMC kártyával bővíthető. A Treo 600 kijelzője 160x160 pixel felbontású és 65 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas. A készüléket 1800 mAh kapacitású akkumulátor működteti.

Amint arról beszámoltunk, a Handspring 2001 őszén jelentette be első Treo kommunikátorát, ezt követően a cég szinte teljesen kivonult a tenyérgépek piacáról, a vállalat kizárólag a kommunikátor készülékek fejlesztésére koncentrál. A Treo soroazt azonban egyelőre nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, szakértők szerint eddig összesen mintegy 200 ezer ilyen készülék talált gazdára.

A folyamatosan veszteséges cégnek a Palm dobott mentőövet: június 4-én a két vállalat bejelentette összeolvadását. A Handspring igazgatótanácsa már jóváhagyta a cég eladását a Palmnak. A cég részvényesei részvényenként 0,09 Palm-részvényt kapnak, így a Palm-papírok pillanatnyi árfolyamát figyelembe véve a tranzakció értéke mintegy 170 millió dollár. Az egyesült vállalatban a Palm 67,8 százalékban lesz tulajdonos, a Handspring-részvényesek pedig 32,2 százalékot birtokolnak majd.

A két cég (újra)egyesülése azért is érdekes esemény, mert a Handspringet a Palmtól távozott alkalmazottak alapították 1998-ban. A cég három alapítója (Jeff Hawkins termékigazgató, Donna Dubinsky vezérigazgató és Ed Colligan operatív igazgató) a vállalat alapítása előtt mindannyian a Palm alkalmazottai voltak. Jeff Hawkins a Palm 1994-es alapításánál is jelen volt, és személy szerint az ő nevéhez köthető az első Palm-tenyérgép, a Pilot megtervezése. Donna Dubinsky a Palm elnök-vezérigazgatói székét hagyta ott a Handspringért, Ed Colligan pedig a vállalat marketing-igazgatójaként dolgozott.

a címlapról