Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 30. 09:54

A UMC közzétette második pénzügyi negyedévének eredményeit

Jackson Hu
Jackson Hu
A világ második legnagyobb szerződéses félvezetőgyártó vállalata, a tajvani United Microelectronics Corporation (UMC) emelkedő forgalommal és jelentősen növekedő üzemi nyereséggel zárta második pénzügyi negyedévét.

A negyedév során a UMC 21,7 milliárd tajvani dolláros forgalmat ért el, ami 16,8 százalékkal múlja felül a tavalyi év azonos időszakában elért bevételt és 21,3 százalékkal magasabb az első negyedéves szintnél. Az üzemi eredmény a tavalyi második negyedévhez képest 146,2 százalékkal, az első negyedévhez képest 255 százalékkal 2,48 milliárd tajvani dollárra emelkedett. A nettó eredmény 2,68 milliárd dollárt tett ki, ami tavalyhoz képest 39,6 százalékos csökkenést jelent.

Az első negyedévben a UMC nettó eredménye 403 millió tajvani dollár volt. A vállalat részvényenként 18 tajvani dollárcent profitot ért el, a tavalyi második negyedévben 30 centet, az első negyedévet pedig részvényenként 3 centes nyereséggel zárta.

Jackson Hu, a UMC elnök-vezérigazgatója az eredmények kapcsán elmondta, hogy a kiváló negyedéves eredmények annak köszönhetőek, hogy a vállalat számos új ügyfelet szerzett PC-kben használatos félvezetők gyártására. A TSMC a második negyedév során összesen 550 ezer 8 hüvelykes wafernek megfelelő szilíciumfelületet munkált meg, amely az első negyedévhez képest 23,3 százalékos növekedést jelent.

A jelenleg is tartó harmadik negyedévben a UMC arra számít, hogy a mobiltelefonokban használt félvezetők iránti kereslet csökkenni fog, ugyanis az atípusos tüdőgyulladás miatt a gyártók jelentős raktárkészletet halmoztak fel ezekből. Hu szerint az év második felében növekedni fog a kereslet a 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott alkatrészek iránt, ugyanis a vállalat folyamatosan növeli a kihozatalt, ami az árak csökkenéséhez vezet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról