Szerző: roberto

2003. július 28. 09:53

Bill Gates megtalálta a Linux Achilles-sarkát

[CRN, HWSW] Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke

[CRN, HWSW] Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke csütörtökön arról beszélt Redmondban pénzügyi elemzők előtt, hogy az SCO és az IBM közötti per árt a linuxos üzletnek, ugyanakkor az még nem világos, hogy a vásárlói aggodalmakból profitálhat-e a Microsoft. Gates rámutatott arra, hogy az említett két cég közötti vita a Linux alapvető gyengeségét fedte fel, ugyanis a szabad és nyílt forráskódú szoftverek leggyakoribb licenctípusa, a GPL (General Public License) megnehezíti az iparágban elterjedtnek számító keresztlicencelési megállapodások kötését. A Microsoft-vezér szerint ez a Linux Achilles-sarka.

Gates arra számít, hogy a szellemi tulajdonnal (szabadalmak, szerzői jogok) kapcsolatos viták és a GPL-lel kapcsolatos problémák vissza fogják vetni a Linux kereskedelmi elterjedtségét, de azzal a Microsoft is tisztában van, hogy a Linux jelenleg a szerverpiac több mint harminc százalékát uralja, és linuxos szoftvercégek már célba vették az asztali felhasználókat is.

Ahhoz azonban nem fér kétség, állítja Gates, hogy az SCO Group és egyéb vállalatok (köztük a Microsoft) szellemi tulajdona is utat talált magának a Linux kódjába. "Nem kérdéses, hogy a klónozási tevékenységgel sok vállalat, köztük a Microsoft szellemi tulajdonát is felhasználják nyílt forráskódú szoftverekben" -- mondta Gates.

Bár konkétumok nem hangzottak el, a Microsoft üzleti érdekeit több szabad szoftver is sértheti, amelyeken redmondi jogászok találhatnak fogást. Ezek közül talán a legnépszerűbb a Samba szerverszoftver, amely egy windowsos szerver funkcióival képes ellátni a *nix rendszereket, és a legújabb, 3.0-s béta változata a Windows 2000-es szerverek újdonságát, az Active Directory (Címtár) támogatását is tartalmazza. A Windows-hálózatok alapjait definiáló protokoll (CIFS) leírását viszont a Microsoft már több mint egy éve olyan fejlesztői licenceléssel adja ki, amely megtiltja a protokoll technikai dokumentációjából nyerhető információk felhasználását a GPL-es szabad szoftverekben, így a Sambában is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról