Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 23. 15:35

Kitűnő évet zárt a Sun Microsystems magyar leányvállalata

Keresztesi János
Keresztesi János
A Sun Microsystems Kft. a 2003-as pénzügyi évben az előző évhez képest, dollárban számolva összességében 52%-os bevétel növekedést ért el.

A siker egyik fontos tényezője, hogy a vállalat a lezárult pénzügyi évben 205 százalékkal növelte a Sun ONE szoftverek eladását, valamint 195 százalékkal javította az infrastruktúra-megoldások tervezését és implementálását végző szolgáltatási üzletág bevételét. A Sun szintén említésre méltó növekedést könyvelt el az oktatási szolgáltatások terén, ahol 177%-kal magasabb árbevételt produkált.

Az értékesítés ma még legnagyobb részét kitevő számítógép-rendszerek eladásából származó árbevétel az előző évhez képest 37 százalékkal növekedett. A hardverekből származó árbevételnek az átlagos piaci növekedést jóval meghaladó mértéke annak a stratégiának köszönhető, amely nagy bonyolultságú informatikai infrastruktúra projektek megvalósítását tűzte ki célul.

A hardverértékesítésből származó bevételek mellett a korábbi években kialakított stratégia eredményes megvalósításának köszönhetően ugrásszerűen emelkedett a szolgáltatási üzletágak árbevétele is. A teljes termék-életcikluson keresztül tartó támogatási szolgáltatások mintegy 27 százalékkal, míg a teljes infrastruktúra megoldások implementálását végző üzletág 195 százalékkal növelte árbevételét.

Keresztesi János vezérigazgató rámutatott, hogy a Sun magyarországi forgalmának jelentős része a távközlési szektorból származik, mégpedig elsősorban a mobilszolgáltatóktól, akik egyre több szolgáltatást nyújtanak ügyfeleiknek és ezen szolgáltatások alapját többnyire Sun hardver- és szoftverplatform biztosítja. Egy-egy ilyen projekt értéke megközelítette, adott esetben meghaladta az egymillió dollárt.

A Westel és a Vodafone csaknem minden új, értéknövelt mobil szolgáltatásának, többek között a Westel 777 Mail, a WAP Gateway és a különböző "location-aware" szolgáltatásoknak, továbbá a Vodafone Live! és a hozzá kapcsolódó címtár-megoldásnak, valamint az MMS szolgáltatásnak az informatikai hátterét a Sun szállította. Ezen projektek során több esetben nem csak a hardvert, hanem a vezeték nélküli kiterjesztéssel bíró Sun ONE szoftvereket, illetve a tanácsadói, integrátori és projektmenedzsment szolgáltatásokat is a Sun biztosította.

Nem sikerült azonban számottevő növekedést produkálni a kormányzati szektorban, ahol az elmúlt évben sem indultak el a nagyobb központi, az elektronikus kormányzás alapjait megteremtő államigazgatási IT beruházások. A rohamosan közelgő európai uniós csatlakozás ellenére a Sun Magyarországon szerény várakozással tekint a következő pénzügyi év elé az állami beruházások tekintetében -- mondta Keresztesi János, aki szerint az uniós csatlakozással kapcsolatos informatikai beruházások legkorábban 2005-ben jelenthetnek számottevő bevételt a cégnek.

A július 1-jén megkezdődött pénzügyi évben a Sun hazai leányvállalata a termék- és szolgáltatás-portfóliójába tartozó, elsősorban Sun ONE alapú megoldások nagyvállalati értékesítésének további növelését tűzte ki célul. Ezzel párhuzamosan növelni kívánja jelenlétét azon ágazatok és ügyfelek esetében, amelyek a JAVA alapú webes szolgáltatás-fejlesztés, a mobil internet, továbbá a nyílt forráskódú szoftverek, az EU által is szorgalmazott piaci jelenlétét kívánja erősíteni, partnerei bevonásával tovább invesztálva az úgynevezett. EMM (Enterprise Mid Market) szegmensre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról