Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 22. 10:02

Új internetes zeneszolgáltatás indul: már 70 centért letölthető egy dal

Ma indul útjára a BuyMusic.com internetes zeneszolgáltatás, amely még az Apple iTunes Music Store-nál is kedvezőbb áron kínálja letöltésre öt jelentős kiadó előadóinak több mint 300 ezer dalát.

Ma indul útjára a BuyMusic.com internetes zeneszolgáltatás, amely még az Apple iTunes Music Store-nál is kedvezőbb áron kínálja letöltésre öt jelentős kiadó előadóinak több mint 300 ezer dalát.

A BuyMusic.com alapítója, Scott Blum szerint az Apple iTunes Music Store nagyszerű szolgáltatás, csak a célközönsége kicsi. Amint az ismert, az Apple zeneszolgáltatása egyelőre kizárólag Apple Macintosh számítógépekről érhető el, a Windows operációs rendszert futtató PC-ken működő változatot és év végére ígéri a vállalat. "Steve Jobs igazi látnok, csak épp rossz platformot választott" -- mondta Blum, rámutatva, hogy a személyi számítógépek piacán az Apple kevesebb mint 3 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A PC-s platformon működő, Windows Media formátumot használó zeneszolgáltatás azonban nem nyújtja azt a szabadságot, mint amelyet az Apple iTunes felhasználói élvezhetnek. A BuyMusic.com felvételei a hozzájuk kapcsolódó jogi megkötések tekintetében ugyanis nem egységesek. Amint az ismert, az iTunes Music Store lehetőséget ad a felhasználók számára, hogy a letöltött számokat CD-re írják, hordozható audiolejátszóba töltsék vagy átvigyék másik számítógépre.

A BuyMusic.com nem tudott egységes megállapodást kötni a lemezkiadókkal és az előadókkal, ezért a kínálatban szereplő több mint 300 ezer dalhoz kapcsolódó jogok és megkötések is eltérnek: egyes számokat egyáltalán nem lehet CD-re írni vagy hordozható lejátszóba tölteni. A megkötések ellenére igen vonzónak tűnik a BuyMusic.com, hiszen egy dal letöltése csak 70 centbe kerül, egy teljes albumot pedig 7,95 dollárért vehetnek meg a felhasználók.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról