Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

A jövő év elején érkezik a Pentium-M olcsó változata

Bodnár Ádám, 2003. július 21. 13:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Intel várhatóan már a jövő év első negyedévében piacra dobja a Pentium-M processzor olcsóbb változatát, amely a mobil Celeron chipek utóda lehet.

hirdetés
Az Intel várhatóan már a jövő év első negyedévében piacra dobja a Pentium-M processzor olcsóbb változatát, amely a mobil Celeron chipek utóda lehet.

Egyelőre nem tudni, milyen néven kerülnek forgalomba a chipek, az azonban valószínűnek tűnik, hogy az első változatok 1,3 GHz-es órajelen üzemelnek és a 0,13 mikronos csíkszélességű Banias magra épülnek. A Pentium-M olcsó változata 400 MHz-es front side busszal működik majd és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz.

Az Intel már az idén ősszel piacra kívánja dobni 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium-M chipjeit, amelyek eleinte 1,8 GHz-en üzemelnek. A Dothan magos lapkák 2 Mbyte másodszintű cache-t tartalmaznak, az olcsóbb változatukban viszont 1 Mbyte lesz elérhető. Ezek a chipek eleinte 1,5 GHz körüli órajelen ketyegnek majd, megjelenésük pontos időpontja azonban egyelőre ismeretlen, várhatóan 2004 második negyedévére esik.

A Pentium-M olcsóbb változata várhatóan segíteni fog a Centrino technológia, valamint a vezeték nélküli adatátvitel elterjesztésében. Ez egyelőre elsősorban a vállalati felhasználóknak jelent vonzerőt, azonban ha hihetünk a híreknek, az Intel hamarosan egy igen komoly reklámkampányt indít annak érdekében, hogy az otthoni felhasználóknak is megmutassa, milyen előnyök rejlenek a Centrino technológiában.

4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!