Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 21. 13:25

A jövő év elején érkezik a Pentium-M olcsó változata

Az Intel várhatóan már a jövő év első negyedévében piacra dobja a Pentium-M processzor olcsóbb változatát, amely a mobil Celeron chipek utóda lehet.

Az Intel várhatóan már a jövő év első negyedévében piacra dobja a Pentium-M processzor olcsóbb változatát, amely a mobil Celeron chipek utóda lehet.

Egyelőre nem tudni, milyen néven kerülnek forgalomba a chipek, az azonban valószínűnek tűnik, hogy az első változatok 1,3 GHz-es órajelen üzemelnek és a 0,13 mikronos csíkszélességű Banias magra épülnek. A Pentium-M olcsó változata 400 MHz-es front side busszal működik majd és 512 kbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz.

Az Intel már az idén ősszel piacra kívánja dobni 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott Pentium-M chipjeit, amelyek eleinte 1,8 GHz-en üzemelnek. A Dothan magos lapkák 2 Mbyte másodszintű cache-t tartalmaznak, az olcsóbb változatukban viszont 1 Mbyte lesz elérhető. Ezek a chipek eleinte 1,5 GHz körüli órajelen ketyegnek majd, megjelenésük pontos időpontja azonban egyelőre ismeretlen, várhatóan 2004 második negyedévére esik.

A Pentium-M olcsóbb változata várhatóan segíteni fog a Centrino technológia, valamint a vezeték nélküli adatátvitel elterjesztésében. Ez egyelőre elsősorban a vállalati felhasználóknak jelent vonzerőt, azonban ha hihetünk a híreknek, az Intel hamarosan egy igen komoly reklámkampányt indít annak érdekében, hogy az otthoni felhasználóknak is megmutassa, milyen előnyök rejlenek a Centrino technológiában.

a címlapról