Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 18. 11:22

A vártnál magasabb forgalomról és emelkedő nyereségről számolt be a Microsoft

A Microsoft a vártnál magasabb forgalomról és emelkedő nyereségről számolt be tegnap, amikor közzétette júniusban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a következő pénzügyi évre nézve kedvező kilátosokat fogalmazott meg.

A Microsoft a vártnál magasabb forgalomról és emelkedő nyereségről számolt be tegnap, amikor közzétette júniusban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat a következő pénzügyi évre nézve kedvező kilátosokat fogalmazott meg.

A redmondi szoftvergyártó 1,92 milliárd dollár, azaz részvényenkényt 18 cent nettó nyereséget ért el a negyedik pénzügyi negyedévben, amely június 30-án zárult. A nettó profit 26 százalékkal múlta felül a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 1,53 milliárd dollárt, azaz részvényenként 14 centet. A negyedéves forgalom 11 százalékkal 8,07 milliárd dollárra nőtt.

Az egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával a Microsoft részvényenkénti eredménye 23 cent volt, amely 1 centtel elmaradt a First Call által megkérdezett elemzők várakozásaitól. A harmadik pénzügyi negyedév eredményeinek bejelentésekor a Microsoft közölte, hogy a negyedik pénzügyi negyedévre 7,8-7,9 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 23-24 cent profitot vár.

"A forgalom a vártnál kedvezőbben alakult, mivel mind a vállalati, mind pedig a fogyasztói termékeink iránt élénk volt a kereslet" -- mondta John Connors, a Microsoft pénzügyi igazgatója.

A Windows asztali változatáért felelős részleg negyedéves bevétele 2,43 milliárd dollárról 2,53 milliárd dollárra nőtt. Az Office irodai csomagért is felelős divízió forgalma 2,17 milliárd dollárról 2,35 milliárd dollárra emelkedett.

A játékszoftverekért és az Xbox konzolért felelős részleg 483 millió dolláros bevételt könyvelt el, amely meghaladt a vállalat várakozásait. A cég az Xbox bemutatása óta már 9,4 millió készüléket értékesített és a következő pénzügyi évben további 6-7 millió konzol eladására számít.

A mobil és beágyazott szoftverek divíziójának bevétele 36 millió dollárról 44 millióra nőtt, a "Business Solutions" részleg forgalma 86 millió dollárról 179 millióra emelkedett.

A Windows Server 2003 operációs rendszerért is felelős "Server Platforms" részleg forgalma 17 százalékkal 1,93 milliárd dollárra nőtt, a Windows Server operációs rendszerek eladásai 24 százalékkal emelkedtek, az SQL Server forgalom pedig 34 százalékkal javult.

559 millió dolláros rekordforgalmat ért el az MSN Internet részleg, amely 25 százalékkal növelte bevételét -- a hirdetésből származó forgalom 48 százalékkal ugrott meg.

A teljes pénzügyi évben a Microsoft 13 százalékkal 32,19 milliárd dollárra növelte forgalmát és 9,99 milliárd dollár, azaz részvényenként 92 cent nettó nyereséget ért el, míg a tavalyi pénzügyi évben a nettó profit 7,83 milliárd dollárt, azaz részvényenként 70 centet tett ki.

A szoftverpiac vezető vállalata kedvező kilátásokkal szolgált a következő negyedévre és pénzügyi évre is. A Microsoft úgy véli, hogy a szeptember 30-én véget érő első pénzügyi negyedévben 7,9-8,1 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 23 cent nettó eredményt tud elérni. A következő pénzügyi évre 34,2-34,9 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 85-87 centes nettó profitot vár a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról