Szerző: Barna József

2003. július 17. 10:27

Hivatalos: Athlon 64-premier szeptember 23-án

Az AMD tegnap -- hónapok találgatásainak végére téve pontot -- hivatalosan is megerősítette: az asztali és hordozható számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon 64 processzor bemutatója szeptember 23-án lesz San Franciscóban. A premier dátumát tehát sem a vállalattól kiszivárgott dokumentumok, sem a kitartó nyomozást folytató AMD-rajongók nem jelölték meg pontosan.

Az AMD tegnap -- hónapok találgatásainak végére téve pontot -- hivatalosan is megerősítette: az asztali és hordozható számítógépekbe szánt nyolcadik generációs Athlon 64 processzor bemutatója szeptember 23-án lesz San Franciscóban. A premier dátumát tehát sem a vállalattól kiszivárgott dokumentumok, sem a kitartó nyomozást folytató AMD-rajongók nem jelölték meg pontosan.

Amint arról korábban hírt adtunk, a sunnyvale-i vállalat fanatikus rajongói hosszú ideje igyekeztek kipuhatolni a bemutató pontos időpontját, és közvetett bizonyítékok alapján a szeptember 30-i dátumot valószínűsítették. Erre a napra foglalta le ugyanis az AMD a San Francisco-i Moscone Center konferenciaközpont egyes termeit. Ez a létesítmény sokak szerint kiváló környezetet biztosítana az Athlon 64 feltehetően látványos show-val fűszerezett bemutatójához. Később azonban a vállalat lemondta a szeptember 30-ra szóló helyfoglalást.

Többen ugyanakkor úgy vélték, hogy az AMD az őszi Intel Developer Forum idején mutatja be az új processzort, hogy régi jó szokása szerint valamelyest kifogja a szelet ősi riválisa vitorlájából. Az idén az IDF szeptember 15-18. között kerül megrendezésre San Joséban.

Július elején azonban hitelesnek tűnő adat látott napvilágot a bemutató egyre misztikusabb időpontjáról. Egy, az AMD píárosai által az angol nyelvű szaksajtó munkatársainak tévedésből elküldött sajtóközlemény-útitervben a szeptember 22-i dátum szerepelt. A vállalat ugyan nem kívánt kommentárt fűzni a megjelenés időpontjához, azt azonban elismerte, hogy a dokumentum valódi.

Ám tegnap, a második pénzügyi negyedéves eredmények közzétételekor a vállalat immár hivatalosan is megerősítette: az asztali és hordozható számítógépekbe szánt Athlon 64 processzorok bemutatója szeptember 23-án lesz San Franciscóban. Egyéb információkat nem közölt az AMD.

Az Athlon 64 processzor részletes specifikációiról jelenleg néhány hiteles információmorzsán túl csupán pletykák szólnak. A legfrissebb mendemondák szerint az Athlon 64 nem két, hanem három változatban kerül piacra. A korábban ClawHammer kódnéven ismert lapkának két verziója lesz: a 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI (silicon on insulator) technológiával gyártott, 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral rendelkező processzor egy-, illetve kétcsatornás DDR333 vagy DDR400 memóriavezérlővel kerül forgalomba. A kétcsatornás vezérlővel ellátott modellt munkaállomásokba és a teljesítményt hajszoló felhasználóknak szánja az AMD. Ezek kistestvére a Paris, mely egycsatornás memóriavezérlővel rendelkezik és másodszintű gyorsítótárának mérete csupán 256 kbyte.

Szintén nem megerősített hír, hogy az Athlon 64 kezdetben ugyanolyan foglalatba (Socket 940) illeszkedik majd, mint az április óta megvásárolható Opteron, ám később az AMD újabb foglalatokat vezet be. A sunnyvale-i vállalat állítólag 750 000 darab Athlon 64 processzort szállít le világszerte a szeptember végi premier idejére, amikor -- a pletykák szerint -- elérhetővé válik a Windows Server 2003 AMD64 architektúrára optimalizált változata. Egyelőre azt sem tudni bizonyosan, hogy az első Athlon 64 processzorok milyen sebességen futnak majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról