Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 16. 10:58

Nem lesz nyereséges idén a Lucent

Frank D'Amelio
Frank D'Amelio
A távközlési eszközöket gyártó Lucent Technologies tegnap közölte, hogy -- a korábbi várakozásokkal ellentétben -- a jelenlegi pénzügyi évben nem tud nyereséget elérni. A cég bejelentette, hogy a harmadik negyedévben az előrejelzéseknél nagyobb veszteségre számít. A hírek nyomán a Lucent részvényárfolyama 10 százalékkal csökkent.

A vállalat közölte, hogy a telekommunikációs eszközök, és főképp a vezeték nélküli kommunikációs berendezések piacán továbbra is bizonytalanság tapasztalható. Ez a szektor adja a Lucent forgalmának felét. A cég korábban arra számított, hogy a szeptemberben véget érő 2003-as pénzügyi évben nyereséget tud elérni, azonban a legújabb becslések szerint ez csak a 2004-es pénzügyi évben várható.

Frank D'Amelio pénzügyi igazgató egy május közepén rendezett elemzői konferencián még úgy vélte, hogy a cég az idei pénzügyi év során nyereséges lehet. A nyereségküszöb eléréséhez ma már "mindössze" 2,4 milliárd dolláros negyedéves árbevételre van szükség, míg 2001-ben még 5 milliárd dollár kellett volna a cél eléréséhez. D'Amelio közölte, hogy a költségeket a működés racionalizálásával, gyártóüzemek bezárásával, a termékportfolió átalakításával és a kapcsolódó kutatási-fejlesztési költségek lefaragásával sikerült csökkenteni.

"Arra számítunk, hogy csak a 2004-es pénzügyi évben tudunk nyereségesen működni" -- jelentette be tegnap Frank D'Amelio, aki hozzátette, hogy a Lucent tovább kívánja csökkenteni költségeit annak érdekében, hogy növelje eredményeit. Az elnök-vezérigazgató azonban nem árulta el, hogy várhatók-e újabb elbocsátások.

A vállalat már korábban bejelentette, hogy a dolgozók létszámát szeptemberre 35 ezerre csökkenti. Március végén 38 ezren dolgoztak a cégnél. Egyes elemzők azonban arra számítanak, hogy a Lucent a közeljövőben újabb elbocsátárokról számol be és az év végére az alkalmazottak létszáma 35 ezer alá csökken majd. A Lucentnek 2001 januárjában még 106 ezer munkatársa volt.

A harmadik negyedévre a Lucent 18 százalékos forgalomcsökkenést vár. A második negyedvében a cég bevétele 2,4 milliárd dollár volt, a harmadik negyedévre azonban csak 1,97 milliárd dollárt jeleznek előre a vezetők. A Lucent tájékoztatása szerint a gyenge eredmények mögött főleg a vezeték nélküli eszközökért felelős részleg teljesítménye áll. Elemzők 2,3 milliárd dolláros forgalomra és részvényenkénti 5 centes üzemi veszteségre számítanak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról