:

Szerző: Barna József

2003. július 16. 08:38

Növelte nyereségét az Intel

Andy Bryant
Andy Bryant
[CNET, HWSW] Az Intel tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata a mikroprocesszorok iránti vártnál erősebb keresletnek köszönhetően az optimistább előrejelzéseknek megfelelő árbevételt ért el és éves szinten megkétszerezte nyereségét.

A június 28-án véget ért második pénzügyi negyedévben az Intel 6,8 milliárd dolláros árbevételt ért el, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 6,3 milliárd dolláros forgalmával. A nyereség 896 millió dollárt, részvényenként 14 centet tett ki, míg egy évvel korábban 446 millió dollár, részvényenként 7 cent volt. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 6,7 milliárd dolláros árbevétel mellett részvényenként 13 centes profitot jeleztek előre.

A vállalat mikroprocesszorokat forgalmazó Intel Architecture Group üzletága 5,8 milliárd dolláros árbevételt ért el a negyedév során, miközben a processzorok forgalma és átlagos eladási ára gyakorlatilag nem változott a megelőző negyedévhez képest. Az Intel vezetői kiemelték, hogy a negyedév során rekordforgalmat ért el a vállalat a SARS-tól sújtott ázsiai/csendes-óceáni régióban, valamint egymillió darabot értékesített világszerte az újonnan bevezetett Pentium M (korábban Centrino néven ismert) processzorból.

A kommunikációs termékeket forgalmazó üzletág azonban továbbra is gyengélkedik. Mind a vezetékes, mind pedig a vezeték nélküli hálózati eszközök forgalma csökkent, akárcsak a flash memóriák értékesítéséből származó árbevétel.

Az eredmények nyilvánosságra hozatala kapcsán Andy Bryant pénzügyi vezérigazgató elmondta, hogy meglátása szerint a 2001-ben és 2002-ben tapasztalt abnormális hullámzásokat követően a piac ismét a megszokott minták szerint működik. Ám, mint hozzátette, a gazdasági fellendülésnek, a vállalati kiadások jelentős növekedésének továbbra sem mutatkoznak jelei.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre a vállalat 6,9-7,5 milliárd dollár közötti árbevételt vár és a bruttó haszonrés további emelkedésére számít. Amint Bryant elmondta, az elmúlt öt év során a harmadik negyedévben átlagosan 7 százalékkal emelkedett az árbevétel a második negyedévhez viszonyítva. Amennyiben az előre jelzett bevételtartomány középértékét (7,2 milliárd dollár) realizálja a vállalat, a növekedés az idén 6 százalékos lesz, tette hozzá. Az Intel várakozásai szerint a harmadik negyedéves bruttó haszonrés 54 százalék lesz, és az év egészére is ezt várja a vállalat. Korábban 51 százalékos haszonréssel számolt a cég.

Az Intel egyben megemelte az idei évre előirányzott kutatás-fejlesztési büdzséjét: 4 milliárd dollárról 4,2 milliárd dollárra. A nagyobb kiadásokat a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia 2005-re tervezett bevezetésének előkészítése indokolja. A vállalat éves tőkeberuházási kerete továbbra is 3,5-3,9 milliárd dollár.

A vállalat tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama rendes kereskedésben 0,33 százalékkal 24,10 dollárra emelkedett, majd a tőzsdezárás után tovább nőtt 25,70 dollárra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.