Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. július 15. 18:16

Az IVSZ és az Inforum üdvözli az IHM Munkavállalói PC programját

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tegnap tette közzé Munkavállalói PC programját, amely a vállalatoknak nyújtott adókedvezmények révén segíti a háztartások számítógép és internetellátottságának javulását. A több mint 260 kis- és középvállakozást valamint multinacionális informatikai céget tömörítő IVSZ és a hazai informatikai szövetségeket képviselő Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) sikerként értékeli a Magyarországon eddig egyedülálló modell kialakítását.

[HWSW] Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tegnap tette közzé Munkavállalói PC programját, amely a vállalatoknak nyújtott adókedvezmények révén segíti a háztartások számítógép és internetellátottságának javulását. A több mint 260 kis- és középvállakozást valamint multinacionális informatikai céget tömörítő IVSZ és a hazai informatikai szövetségeket képviselő Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) sikerként értékeli a Magyarországon eddig egyedülálló modell kialakítását. <--reklam-->

A "Munkavállalói PC Program" két törvénymódosításon alapul, amelyek az eddigieknél sokkal kedvezőbb feltételek mellett teszik lehetővé, hogy a munkaadók dolgozóiknak otthoni alkalmazásra számítógépet, illetve internethozzáférést biztosítsanak. Az egyik módosítás a számítástechnikai eszközök elszámolhatóságát gyorsítja fel, és az eddigi három év helyett két év alatt teszi lehetővé a megvásárolt, bérelt vagy lízingelt számítástechnikai eszközök adóból való leírását.

A másik módosítás a korábban jelentős adóterheket teljesen megszüntette: 2003. január 1-ig a munkáltatónak 44 százalék személyi jövedelemadót, 29 százalék társadalombiztosítási járulékot kellett fizetnie, ha dolgozóinak otthoni használatra biztosított számítógép- és internethasználatot. Az év elejétől ezek a járulékterhek az így kihelyezett eszközökre és szolgáltatásokra nézve nem jelentkeznek többé.

Az információs társadalom felépítésében kulcskérdés az informatikai-távközlési infrastruktúra kritikus tömegének elérése. Az Inforum kezdeményezésére az IHM által megvalósított program társadalmasításában aktív közreműködést vállal az IVSZ és tagvállalatai, hogy az informatikai végpontot jelentő, szoftverekkel, adatátvitellel felszerelt személyi számítógépeken keresztül kapcsolódhassanak be a munkavállalók akár otthonukból is az elektronikus gazdaságba, az információs társadalomba.

A továbbiakban mindkét szervezet szorgalmazza a program továbbfejlesztését, hogy a munkavállalói PC vásárlás illetve internetellátás a jövőben közvetlenebbül összekapcsolható legyen a bérjellegű kifizetésekkel. Az informatikai szakmai szervezetek a konstrukciót előremutató, jó és fontos lépésnek tartják a hazai információs társadalom fejlesztéséhez vezető úton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról