:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 11. 14:45

Megújult az Adobe Premiere és After Effects

[Herald] Az Adobe bejelentette a videoeditáló szoftverének legújabb változatát, az Adobe Premiere Pro-t. Az Adobe Premiere Pro továbbfejlesztett professzionális eszközökkel rendelkezik, amelyek közé tartozik a fejlett színkorrekció, az új, hatékony audiobeállítások, és a többszörös, egymásba ágyazott időtengelyek. A több processzorra és Hyper-Threadingre optimalizált Adobe Premiere Pro a Windows XP alatt futó legújabb generációs Intel Pentium alapú rendszerek adta gyorsaságot használja ki.

[Herald] Az Adobe bejelentette a videoeditáló szoftverének legújabb változatát, az Adobe Premiere Pro-t. Az Adobe Premiere Pro továbbfejlesztett professzionális eszközökkel rendelkezik, amelyek közé tartozik a fejlett színkorrekció, az új, hatékony audiobeállítások, és a többszörös, egymásba ágyazott időtengelyek. A több processzorra és Hyper-Threadingre optimalizált Adobe Premiere Pro a Windows XP alatt futó legújabb generációs Intel Pentium alapú rendszerek adta gyorsaságot használja ki.

Az Adobe Premiere Pro segítségével a szakemberek kevesebb időt tölthetnek a képgenerálással, így több idejük marad az editálásra. A Premiere-rel editálók testre szabhatják a billentyű kombinációkat és a munkaterületet, amivel ismerős munkakörnyezetet alakíthatnak ki. A továbbfejlesztéseket olyan professzionális jellemzők teszik teljessé, mint a 3 paraméteres színkorrekció, a YUV videó feldolgozás, és a komoly, 5.1 surround sound keverős és AC3 export lehetőséggel rendelkező audió mixer.

Az Adobe Premiere Pro a nagyfelbontású (HD), és a normál felbontású (SD) filmeket is támogatja. A felhasználók sokféle videó és audió formátumot, többek között MPEG2, AVI, WAV és AIFF fájlokat képesek importálni és exportálni. Emellett az Adobe Premiere Pro fájlokat más professzionális termékben folyó utómunkához lehet AAF (Advanced Authoring) formátumban exportálni, amely az iparág nyílt csereformátuma.

Az Adobe Premiere Pro várhatóan 2003 augusztusától lesz kapható, 184 000 forintos ajánlott fogyasztói áron. Az Adobe Premiere bármely korábbi változatának regisztrált felhasználói 59 000 forintos ajánlott fogyasztói áron frissíthetnek Adobe Premiere Pro-ra.

A vállalat emellett bejelentette az Adobe After Effects 6.0 változatát is. Az új verzió szöveges animációkhoz egy forradalmian új szövegmotort foglal magában. A Windowshoz és Mac OS X-hez kapható Adobe After Effects 6.0 változattal a szakemberek új lehetősegek, így például az OpenGL támogatását élvezhetik. A továbbfejlesztések közé tartozik még a beépített vektoros festés, az új mozgáskövető, a háttérszeparációs eszközök, és a szkript támogatás.

Az After Effects 6.0 új szöveges lehetőségeivel a felhasználók a szöveget közvetlenül a kompozíciós ablakban vihetik be, szerkeszthetik és formázhatják. Az After Effects felhasználók a Photoshop fájlokból importált szöveget precízen és hatékonyan szerkeszthetik és formázhatják, egy szövegrétegen pedig külön mozgathatnak karaktereket, karakterláncokat, szavakat, vagy sorokat. A fejlett szövegmotorral a tervezők a szöveges animációkat újszerű módon kezelhetik, ami a figyelmet még jobban felkeltő feliratsorokat eredményez.

Az After Effects 6.0-ban a képernyőn renderelés sebességét és interaktivitását jelentősen javítják a teljesítményoptimalizációk, így például az OpenGL szabvány, mely a 2 és 3 dimenziós grafikák generálását gyorsítja fel. A javított többprocesszoros támogatás, és a renderelés optimalizációk mellett az After Effects 6.0 Professional változata különlegesen gyors és pontos mozgáskövetővel szolgál. Az Adobe Photoshop technológián alapuló új vektoros festőeszközökkel a szakemberek bármely rétegre festve, filmeket retusálva, és maszkokat készítve élénkíthetik a projekteket. A Clone Stamp eszközzel az After Effects felhasználók képsorokat tudnak idősíkon klónozni. Az After Effects 6.0 Professional változata tartalmazza továbbá a The Foundry Academy Award-díjas Keylight háttér szeparációs technológiáját.

Az Adobe After Effects 6.0 kétféle, Professional és Standard változatban jelenik meg. Az After Effects Professional változatot igényes gyártási környezeteknek szánták. A Standard változat 2 és 3 dimenziós kompozitáló, animációs és trükk eszközeit fejlett jellemzőkkel párosítja, így például: mozgáskövető és stabilizációs kezelőszervek; további háttérszeparációs eszközök; több, mint 30 további effekts; valamint renderelés automatizálás szkript alkalmazásával, és csatornánként 16 bites színmélység támogatása.

Az After Effects Professional változat továbbá több más gyártó bővítményeit tartalmazza, többek között a Digital Anarchy 3D Assistants Lite, illetve a Zaxwerks Invigorator Classic változatát. Az ilyen kiegészítő jellemzőket nem igénylő vállalkozások számára az alap animációs grafikai és vizuális trükk eszközkészlettel rendelkező Standard változat is elérhető.

Az Adobe After Effects 6.0 2003. augusztusától lesz kapható Mac OS X 10.2.6, Windows 2000 és Windows XP változatban. Az After Effects 6.0 Standard változata 196 000 forintos ajánlott fogyasztói áron, a Professional változat pedig 319 000 forintos ajánlott áron lesz beszerezhető. A Standard változat regisztrált felhasználói 63 000 forintos áron frissíthetnek After Effects 6.0-ra, Professional változat felhasználói pedig 91 000 forintos áron frissíthetnek az új verzióra. A Standard változat előző verzióinak tulajdonosai 165 000 forintért frissíthetnek Professional változatra. Mindkét változat beszerezhető lesz az Adobe licenc és oktatási programok keretében is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 16:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.