Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. július 9. 14:37

Fizetésképtelenné vált a Lanport -- már jelentkezett az új szolgáltató

A kedvező árú és korlátlan elérésű mikrohullámos díjcsomagjai révén ismert Lanport szolgáltatást biztosító Infopoint Bt. fizetésképtelenné vált. A szolgáltató weboldalán olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltató fizetésképtelenségét részben a díjtartozást felhalmozó ügyfelek okozták.

[HWSW] A kedvező árú és korlátlan elérésű mikrohullámos díjcsomagjai révén ismert Lanport szolgáltatást biztosító Infopoint Bt. fizetésképtelenné vált. A szolgáltató weboldalán olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltató fizetésképtelenségét részben a díjtartozást felhalmozó ügyfelek okozták.

Az Infopoint fizetésképtelenségét követően a szolgáltató eszközeit és ügyfeleit -- a korábbi kölcsönök fejében -- a németországi bejegyzésű Digital Control GmbH. vette át. Mint Jáki Antaltól, a müncheni társaság tulajdonosától megtudtuk: a meglévő ügyfeleknek továbbra is biztosítani fogják a szolgáltatást, új előfizetőket azonban legkorábban csak egy-két hónap múlva fogadnak.

Jáki Antal, a szerint az Infopoint jóindulatát és korrektségét nem lehet kétségbe vonni, ugyanakkor több üzleti hibát is elkövettek. Mint mondta, a szolgáltatás erősen alul volt árazva, így például a piacon százezrekért értékesített 1 megabites kapcsolat a Lanportnál 7 500 forintos havidíjért már elérhető volt, a magánszemélyekhez telepített eszközök értéke pedig bár megközelítette a hatvanezer forintot, a beugró összegét mégis mindössze húszezer forintban határozták meg korábban.

Szintén hibás döntésnek tartja az ügyvezető, hogy az Infopoint Bt. előleget kért a szolgáltatás majdani nyújtása fejében: néha azonban hónapokig nem sikerült elindítani a szolgáltatást, s bár a szerződéstől visszalépők mindegyike visszakapta az előleg összegét, nem tett jót a bizalomnak ez a konstrukció.

Az új tulajdonos szerint négyszázezer forintos kintlevőség volt az Infopoint Bt.-nél, ami a legolcsóbb, négyezer forintos havidíjat figyelembe véve száz kifizetetlen számlát jelent. A fizetési morál átlagon aluli volt, amit az is bizonyít, hogy a szolgáltatásnak 40 előfizetője volt (korábban 150-en jelentkeztek, de sokan visszaléptek).

Ennek ellenére a Digital Control folytatni kívánja a Lanport szolgáltatás nyújtását. Mint Jáki elmondta: a meglévő ügyfeleket változatlan feltételekkel kívánják átvenni, így ők a régi havidíjat fizethetik majd. Új előfizetőket azonban már megemelt díjakkal várnak -- bár ezek sem lesznek túl magasak: a tervek szerint a most bruttó négyezer forintos hozzáférés ára 4000 + áfa lesz.

Az Infopoint Bt. -- minthogy az Elender viszonteladójaként működött -- nem rendelkezett a szolgáltatást jóváhagyó hírközlési felügyeleti határozattal. A Digital Control GmbH. régi magyarországi partnerét, a HMR Bt.-t bízta meg azzal, hogy a szolgáltatást átmenetileg tovább biztosítsa -- ám már HÍF jóváhagyással. A határozat megérkeztéig új előfizetőkkel nem kötnek szerződést, ám a régi előfizetők számára a szolgáltatás zökkenőmentes lesz -- ígérte Jáki.

A hosszú távú terv az, hogy a német vállalkozás saját leányvállalatot hoz létre Magyarországon, s a szolgáltatást az nyújtja majd. Most azonban a továbbüzemeltetéshez egy gyorsabb megoldást kellett találni, ezért bízták meg a fővárosi bejegyzésű HMR Bt.-t.

A tervekről szólva Jáki elmondta: meggyőződése, hogy internetet olcsón is lehet szolgáltatni. Ezzel kapcsolatos elképzelés, hogy megfelelő előfizetőszám mellett a Lanportnál a kezdeti nehézségek ellenére is kitartó néhány ügyfélnek két év múlva akár ingyenes hozzáférést is tudnának biztosítani. A szolgáltató nem korlátozza továbbá az előfizetésenként használt gépek számát sem, így -- mint az ügyvezető elmondta -- egy tízlakásos társasházban az 512/512-es előfizetésért majdan fizetendő havi 12 000 forintot ha elosztják, akár havi 1200 forintért is lehet hozzáférésük a lakóknak.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról