Szerző: Barna József

2003. július 8. 09:15

Athlon 64: premier szeptember 22-én

[CNET] Az AMD szeptember 22-én mutatja be asztali számítógépekbe és noteszgépekbe szánt nyolcadik generációs processzorát. A premier immár hivatalos időpontját a processzorgyártótól véletlenül kiszivárgott belsős dokumentum fedte fel.

[CNET] Az AMD szeptember 22-én mutatja be asztali számítógépekbe és noteszgépekbe szánt nyolcadik generációs processzorát. A premier immár hivatalos időpontját a processzorgyártótól véletlenül kiszivárgott belsős dokumentum fedte fel.

Amint az az AMD píárosai által az angol nyelvű szaksajtó munkatársainak tévedésből elküldött sajtóközlemény-útitervből kiderül, az asztali számítógépekbe szánt Athlon 64 és a noteszgépekben használható Athlon 64-M szeptember 22-én mutatkozik be. A vállalat nem kívánta kommentárt fűzni a megjelenés időpontjához, azt azonban elismerte, hogy a dokumentum valódi. Amennyiben a régóta várt processzor premierje valóban szeptember 22-én lesz, nem elképzelhetetlen, hogy az ünnepélyes bejelentésre Tajvanon kerül sor. Azon a héten rendezik meg ugyanis a júniusról elhalasztott Computex 2003 szakkiállítást a szigetország fővárosában.

Amint arról korábban hírt adtunk, a sunnyvale-i vállalat rajongói hosszú ideje igyekeztek kipuhatolni a premier pontos időpontját, és közvetett bizonyítékok alapján a szeptember 30-i dátumot valószínűsítették. Erre a napra foglalta le ugyanis az AMD a San Francisco-i Moscone Center konferenciaközpont egyes termeit. Ez a létesítmény sokak szerint kiváló környezetet biztosítana az Athlon 64 feltehetően látványos show-val fűszerezett bemutatójához. Tavaly az Intel is itt rendezte tavaszi fejlesztői fórumát, míg idén a Moscone Center olyan eseményeknek ad otthont, mint a Sun JavaONE, az Apple World Wide Developers Conference, a LinuxWorld 2003 vagy az Oracle World.

Ugyanakkor többen úgy vélték, hogy az AMD az őszi Intel Developer Forum idején mutatja be az új processzort, hogy régi jó szokása szerint valamelyest kifogja a szelet ősi riválisa vitorlájából. Az idén az IDF szeptember 15-18. között kerül megrendezésre San Joséban.

A hírek szerint az Athlon 64 processzor ősszel két változatban kerül piacra. A ClawHammer kódnevű chip 0,13 mikronos csíkszélességgel és SOI (silicon on insulator) technológiával készül, egycsatornás DDR333 vagy DDR400 memóriavezérlőt és 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. Ennek kistestvére a Paris, mely hasonló specifikációkkal rendelkezik, de másodszintű gyorsítótárának mérete csupán 256 kbyte. Egyelőre nem tudni bizonyosan, hogy az első Athlon 64 processzorok milyen sebességen futnak majd.

a címlapról