Szerző: Bodnár Ádám

2003. július 7. 15:24

Újabb mobiltelefon Microsoft szoftverrel

Az Orange mobilszolgáltató kínálatában még ebben a hónapban megjelenik az SPV E100 mobiltelefon, amely a Microsoft Smartphone operációs rendszerre épül. A készülék a 2002 végén bemutatkozott SPV utóda.

Az Orange mobilszolgáltató kínálatában még ebben a hónapban megjelenik az SPV E100 mobiltelefon, amely a Microsoft Smartphone operációs rendszerre épül. A készülék a 2002 végén bemutatkozott SPV utóda.

A külsőségektől eltekintve az SPV E100 újdonsága a nagyobb billentyűzet és az aprócska joystick, amely az iránybillentyűket váltotta fel. Megújult a kijelző is, az új változat erős fényben is könnyen olvasható transzreflektív TFT-LCD. Mechanikai tekintetben a készülék ezektől eltekintve változatlan, ami azt jelenti, hogy elődjének összes kiegészítője és tartozéka csatlakoztatható az E100-hoz.

A háromsávos (900/1800/1900 MHz) mobiltelefonban 132 MHz-es Texas Instruments OMAP processzor és 16 Mbyte RAM található, a memória azonban SD/MMC kártyákkal bővíthető. Az SPV E100 az 1000 mAh kapacitású akkumulátorával együtt is csak 95 grammot nyom.

Újdonságnak számít, hogy az SPV E100-hoz az Orange egy ideig ingyenesen mellékel egy összehajtható billentyűzetet, valamint a "Time Out City guide to Europe" szoftvert. A készülékhez továbbra is kapható digitális kamera, amely segítségével VGA felbontású képek készíthetők.

Az okostelefonokhoz kifejlesztett Microsoft szoftver egyelőre messze nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Számos gyártó elállt a Smartphone 2002 használatától, köztük a brit Sendo is, amely aktívan együttműködött a Microsofttal a fejlesztésben. A Sendo a redmondi cég szoftvere helyett a legnagyobb rivális Nokia Series 60 platformot választotta.

A 2002 februárjában rendezett 3GSM konferencián bejelentett Smartphone 2002 platform gyakorlatilag ugyanazokat a PDA funkciókat nyújtja, mint a Pocket PC, azonban a Microsoft nagy hangsúlyt helyezett az egy kézzel való kezelhetőségre, ezen kívül a Smartphone csak kisebb, legfeljebb 176x220 pixel felbontású, 16 bites színes kijelzőket támogat.

A Smartphone 2002 számos beépített alkalmazást tartalmaz, azonban míg a Pocket PC esetében irodai programok (Pocket Word, Excel) is bekerültek a csomagba, a mobiltelefonkba szánt változat főleg kommunikációs szoftvereket tartalmaz, többek között a Pocket Internet Explorert, Pocket Outlookot valamint az MSN Messengert és a Windows Media Playert.

A platform legfontosabb jellegzetessége a hanghívások előtérbe helyezése. Ennek érdekében a Microsoft lehetővé tette, hogy ne csak a telefonkönyvben tárolt telefonszámokat lehessen egy gombnyomással tárcsázni, hanem az SMS-ben vagy emailben kapott, esetleg a Pocket Internet Explorerben megnyitott weboldalon szereplő számokat is. A Pocket PC 2002 Phone Edition-höz hasonlóan az SMS-kezelést integrálták az email-kliensbe.

Természetesen a Smarthpone 2002 is lehetőséget ad a készülékek testreszabására, amelyet egyedi háttérképekkel, asztaltémákkal és csengőhangokkal tehetünk meg. A csengőhangokat .WAV formárumban kell a telefonokra tölteni.

Az Orange az SPV E100 kapcsán új szolgáltatásokkal bővíti kínálatát: az Orange Backup lehetővé teszi, hogy a felhasználók személyes adatait, a telefonkönyvek és határidőnaplók tartalmát a mobilszolgáltató központi szerverére mentsék el. Az Orange Update keretében a telefonokra háttérképek, csengőhangok, szoftverek valamint szoftverfrissítések tölthetők le.

Az SPV E100 júliusban kerül a boltokba és új előfizetés vásárlásakor 200 angol fontba kerül majd. A készüléket a tajvani High Tech Computer (HTC) gyártja.

a címlapról