Szerző: Vörös Péter

2003. július 8. 09:35

A Seiko Epson vezet a mobiltelefonokban használt színes LCD-kijelzők piacán

A japán Seiko Epson arra számít, hogy az idén is megőrzi világelső pozícióját a mobiltelefonokban használt színes LCD-kijelzők piacán. Ez többek között azért is lenne fontos eredmény a cég számára, mert e piac várhatóan rekordszintet ér el az 2003-ban.

A japán Seiko Epson arra számít, hogy az idén is megőrzi világelső pozícióját a mobiltelefonokban használt színes LCD-kijelzők piacán. Ez többek között azért is lenne fontos eredmény a cég számára, mert e piac várhatóan rekordszintet ér el az 2003-ban.

"Izgalmas év lesz az idei a Seiko Epson számára, mivel a forgalom várhatóan meghaladja majd a 2000-es hightech-buborék időszakában elért szintet" -- mondta Kazuki Ito, a cég elektronikai eszközökért felelős marketing és értékesítési részlegének igazgatója. A Seiko Epson részesedése ezen a piacon mintegy 30 százalék, a legfőbb riválisok a szintén japán Sharp és a dél-koreai Samsung Electronics.

Ito elmondta, hogy a színes LCD-piac szerepe döntő fontosságú lesz a Seiko Epson elektronikai eszközök üzletágának nyereségessége szempontjából a jelenlegi, 2004 március végén záruló pénzügyi évben. A cég várhatóan hasznot fog húzni abból, hogy a globális mobiltelefon-piacon jelentősen emelkedik a színes LCD-kijelzők aránya.

"2000-ben a japán mobiltelefon-gyártók határozták meg a piacot. Most azonban a globális óriásvállalatok is áttérnek a színes kijelzőkre, ez óriás változást jelent" -- mondta Ito. A Seiko Epson legnagyobb LCD-ügyfelei között van a Nokia és a Motorola.

Ito úgy véli, hogy a 2003-ban eladandó, várhatóan mintegy 420-440 millió mobiltelefon 30-40 százalékában lesz színes kijelző. Tavaly ez az arány mindössze 10-15 százalék volt. "Jövőre az arány valószínűleg meg fog fordulni: a színes kijelzővel ellátott mobiltelefonok száma meg fogja haladni fekete-fehér kijelzős készülékekét. Így további forgalomnövekedésre számíthatunk."

Ennek ellenére a Seiko Epson elektronikai eszköz részlegének működési nyeresége a jelenlegi pénzügyi évben várhatóan nem éri el a 2001 márciusában zárt pénzügyi év 598,51 millió dolláros rekordnyereségét. Ennek egyik oka az, hogy a félvezetőüzletág nyeresége várhatóan rendkívül alacsony lesz. A cég elektronikai eszköz üzletága főként a mobiltelefonokban használt chipekkel és LCD-kijelzőkkel foglalkozik.

Saburo Kusama, a cég elnöke júniusban közölte, hogy a Seiko Epson félvezetőüzletága várhatóan nullszaldós lesz vagy enyhe nyereséget ér el a mostani pénzügyi évben, miután drasztikus szerkezetátalakítást hajtottak végre, amelynek során a létszámot 30 százalékkal csökkentették.

Kenji Kubota, a vállalat ügyvezető igazgatója júniusban elmondta, hogy a cég elektronikai eszköz üzletágának működési nyeresége várhatóan eléri a 84,63 millió dollárt, szemben a tavaly elért 236,97 millió dollárral. "Az árverseny jóval erősebb mint 2000-ben" -- mondta Ito.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról