Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. július 3. 08:58

Megújult a Magyar Elektronikus Könyvtár

Két éves tervezgetést követően megnyílt az új Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK). A nyolc éves intézmény új rendszerét elsősorban a szakmai és szűkebb felhasználói közönségnek adták át, szeptemberig még folyik a dokumentumok feltöltése és a kisebb fejlesztések befejezése.

[HWSW] Két éves tervezgetést követően megnyílt az új Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK). A nyolc éves intézmény új rendszerét elsősorban a szakmai és szűkebb felhasználói közönségnek adták át, szeptemberig még folyik a dokumentumok feltöltése és a kisebb fejlesztések befejezése.

Jelenleg még folyik a régi gyűjtemény átválogatása és áttöltése, melyet őszig befejeznek a könyvtárosok. A régi MEK-ben több mint 4700 dokumentum szerepel, míg az új rendszerben egyelőre 860 -- elsősorban szépirodalmi -- mű érhető el. A MEK könyvtárosainak szándéka szerint az új rendszerre való áttérés egyúttal a felhalmozott digitális anyag szűrését is jelenti: az elavult, vagy tisztázatlan szerzői jogú művek már nem kerülnek át az új könyvtárba.

Újdonság, hogy az újonnan érkezett anyagokat már XML formátumban viszik fel, melyből egyszerűen készíthetők HTML, RTF, PDF, PS, OEB, LIT stb. verziók is. A MEK 2 rendszerét tízezer mű tárolására tervezték s a könyvtárosok elgondolása szerint 8-10 évig használhatják majd.

A MEK2 a mek.oszk.hu címen érhető el, az eredeti MEK pedig a mek.iif.hu hoston található. A -- Magyarország talán utolsó -- gopher szerverének címe pedig: gopher.mek.iif.hu.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról