:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 27. 10:38

Fordulat a Java-perben: másodfokon nyert a Microsoft

A Microsoftnak mégsem kell beépítenie a Sun Java futtatási környezetét a Windows operációs rendszerbe -- mondta ki a richmondi (VA, USA) fellebbviteli bíróság tegnap. Az ítélet jelentős jogi győzelem a Microsoft számára.

A Microsoftnak mégsem kell beépítenie a Sun Java futtatási környezetét a Windows operációs rendszerbe -- mondta ki a richmondi (VA, USA) fellebbviteli bíróság tegnap. Az ítélet jelentős jogi győzelem a Microsoft számára.

A Sun 2002 márciusában indított trösztellenes pert a Microsoft ellen, azzal vádolva a szoftvergyártót, hogy az a Sun Java programnyelve és más termékei terjedésének megakadályozására használta fel monopolhelyzetét. A Sun szerint a Microsoft olyan Java futtatási környezetet (Microsoft Java virtuális gép) épített a Windowsba, amely inkompatibilis a Sun-féle változattal, ráadásul később el is távolította azt az operációs rendszerből.

A perben eljátó bíró januárban arra utasította a Microsoftot, hogy négy hónapon belül integrálja a Sun JRE-t Windows operációs rendszerébe. A fellebbviteli bíróság azonban a Microsoftnak adott igazat és ítéletében közölte, hogy a redmondi cég nem kötelezhető arra, hogy a Sun Java Runtime Enivronmenttel (JRE) szállítsa a Windowst.

A három bíróból álló esküdtszék ugyanakkor kimondta, hogy a Microsoft megsértette a Sun szerzői jogait, ugyanis a vállalat licence nélkül terjesztette a Javát operációs rendszerében. A döntés azonban mégis a redmondi cégnek kedvez, hiszen a Microsoft amúgy is beszünteti saját Java virtuális gépének terjesztését. Az ügy vesztese a Sun, hiszen az ítélet nyomán a Java eltűnhet a Windowst futtató számítógépek jelentős részéről.

A Sun vezetői elégedettségüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a bíróság helybenhagyta azt az előzetes határozatot, amely szerint a Microsoft megsértette a Sun szerzői jogait és illetéktelenül terjesztette a Java saját változatát. Rich Green, a Sun alelnöke szerint a döntés nyomán egyre több PC-gyártó fogja a Suntól licencelni a Javát.

"Számos jelentős gyártóval folynak tárgyalások a Java licencéről" -- mondta Green. A Sun a JavaONE rendezvényen közölte, hogy az Apple mellett a Dell és a HP számára is licencelte a JRE-t. A HP az elkövetkező egy év során, míg a Dell az év végéig minden asztali és hordozható számítógépét, valamint munkaállomását ellátja a Java futtatási környezettel. Elemzők szerint a Sun a PC-gyártókkal kötött megállapodással taktikusan ment elébe egy esetleges kedvezőtlen bírósági döntésnek.

Jogi szakértők szerint azonban az ügy igazi győztese a Microsoft, a redmondi szoftvergyártó ugyanis nem csak egy jogi csatát nyert, hanem időt is, ugyanis az ügyet a fellebbviteli bíróság visszautalta Frederick Motz szövetségi bíró hatáskörébe. A Sun várakozásai szerint az ügy tárgyalása 2005-ben várható. Jogászok azonban rámutattak, hogy a fellebbviteli bíróság döntése előkészíthet egy esetleges peren kívüli egyezséget a cégek között.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.